Soja je prava zakladnica beljakovin

Soja je edina rastlina, ki bolje poskrbi za beljakovine v človekovi prehrani kot meso. Njene beljakovine lahko človek izkoristi lažje in bolje kot tiste v mesu. Zato lahko prehod z mesnih na sojine beljakovine ublaži in upočasni starostne procese, vrne umsko svežino in polepša kožo.

soja

Zdrava soja

Soja je zdrava in koristna. Po mnenju zagovornikov zdrave prehrane bi morala biti na našem jedilniku prav vsak dan. Sojine jedi so bogate z vlakninami, kalcijem, železom, cinkom, mnoge pa tudi z vitamini skupine B. In seveda s proteini. Ameriško dietetično združenje in svetovna zdravstvena organizacija ugotavljata, da so proteini v soji enakovredni ali celo bolj kakovostni kot proteini v mlečnih izdelkih, jajcih in mesu.

Soja vsebuje veliko beljakovin

Veliko ljudi je kljub veliki količini mesa v prehrani kronično podhranjena zaradi pomanjkanja beljakovin, ki se kaže tudi kot nesposobnost koncentracije ali pozabljanje, kot brezvoljnost ali prestrašenost. S sojinimi beljakovinami se predvsem pri starejših tako stanje skoraj takoj izboljša. Učinek je še večji, če sojo kombiniramo z jogurtom ali žiti. In ne pozabimo, da soja vsebuje tudi vitamin E in železo, ki poskrbita za boljši vid in kri.

Številne koristne snovi v soji

Soja poleg beljakovin vsebuje tudi življensko pomembne encime. Bogata je tudi z nenasičenimi in večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami. Ne vsebuje holesterola, je nizkokalorična ter lahko prebavljiva. Vsebuje tudi isoflavone, ki ščitijo pred težavami v meni. Vsebuje tudi veliko fito estrogenov. Fito estrogeni med drugim ugodno vplivajo na čvrstost kosti, na delovanje srca in ožilja, blažijo vročinske valove v menopavzi, zadnje raziskave pa celo kažejo, da eden od fito estrogenov varuje pred nastankom raka na dojkah.

Soja in holesterol

Soja znižuje holesterol. Kaže, da fito estrogen genistein, ki ga vsebuje samo soja in je naravna estrogena spojina, občutno znižuje stopnjo slabega holesterola (LDL) in zvišuje stopnjo dobrega holesterola (HDL). Velike količine LDL (in nizke količine HDL) so glavni vzrok za nastanek bolezni srca in ožilja, ki so v Združenih državah na prvem mestu kot vzrok smrti tako pri moških kot pri ženskah.

Kako pripraviti sojo?

Sojo lahko jemo kuhano v zrnju (in jo pripravljamo kot fižol) ali jo uživamo v obliki sojinega mleka, sojine moke ali pa fermentirtanih izdelkov, kot so tofu, tempeh ali muso. Če jo kupujemo v zrnih, lahko izbiramo med rumeno, rdečo in rjavo. Razlikujejo se samo po razmerju olja in beljakovin. Čez noč jo namočimo kot fižol. Naslednji dan jo operemo in zavremo v sveži vodi. To vodo odlijemo in odstranimo vso peno. Spet jo pristavimo v sveži vodi in kuhamo v večjem loncu, najbolje pa v loncu na pritisk, da je hitreje skuhana.

Scroll to Top