Eno jabolko na dan, zdravnik daleč stran!

Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev, po vsem svetu jih gojijo kar okrog 7500 različnih vrst. Jabolka so pomembno sadje v prehrani raznih narodov, saj je sveže jabolko idealna zdrava hrana, lahko pa je tudi okusna in sočna obogatitev katerekoli jedi, celo solate. Jabolko pa je lahko tudi imeniten, preprost poobedek. Ker vsebuje veliko vode, nas jabolko odžeja, naravni sladkor, ki je v njem, pa nam daje energijo. Pomembni so tudi vitamini in vlaknine.

jabolko

Eno jabolko na dan, zdravnik daleč stran!

To je veljalo že zdavnaj, še takrat, ko niso znali pojasniti vseh njegovih lastnosti in značilnosti. Odkar pa je poznan pomen vlaknin v prehrani, je vrednost jabolk še porasla. Malo do srednje veliko jabolko zagotavlja 10 do 15 odstotkov dnevne količine človeku potrebnih vlaknin. Večina je netopljivih, ki krepijo in pospešujejo pretok hrane skozi črevesje. Jabolka pa zagotavljajo tudi velik del topljivih vlaknin, ki zagotavljajo nadzor nad holesterolom. Večino topljivih vlaknin vsebuje pektin.

Jabolka so vir flavonoidov

Jabolka so tudi vir flavonoidov, snovi, ki daje, na primer agrumom značilno rumeno in oranžno barvo. Donedavna jih niso imeli za bistveno sestavino prehrane. Zdaj pa je že znano, da učinkujejo v človekovem telesu kot antioksidanti, to pomeni, da razgrajujejo nevarne proste radikale in ugodno vplivajo na zdravje. Preveč prostih radikalov ogroža telesne celice, pripisujejo pa jim tudi sokrivdo za bolezni srca, raka in artritis.

Jabolko je odličen antioksidant

Srednje veliko jabolko, ki tehta 150 gramov, ima nekaj nad 60 kalorij, zato pa ni v njem praktično nič maščob in je torej kot nalašč za hujšanje. Z okoli 15 grami naravnega sladkorja vam jabolko zagotovi dovolj energije, da zmorete dieto in se uprete tudi v najhujših skušnjavah. Eno jabolko nadomesti tri čajne žličke sladkorja, vendar zobem ne pušča škodljivih posledic. Jabolka niso posebno bogata z vitaminom C (7,5 mg na kos. v pomaranči ga je 10-krat več). Zato pa so bogatejša od pomaranče z vitaminom E. ki je posebno pomemben antioksidant za razgrajevanje maščob in brani membrane naših celic pred pogubnim delovanjem prostih radikalov.

Jabolko in pektin

Pektin v jabolku je morda le še en razlog, zakaj se je izraz “Jabolko na dan, zdravnika stran” tako prijel. Kaj točno je pektin? To je komplesen ogljikov hidrat, topna vlaknina, ki jo najdemo v stenah rastlinskih celic. Dejanska količina pektina v celicah je odvisna od vsake rastline posebej. Na splošno je vsebnost pektina običajno višja v stročnicah in nekaterih vrstah sadja. Znano je, da imajo jabolko, grenivke, pomaranče in marelice visoke ravni pektina. Obstaja veliko zdravstvenih koristi, povezanih s pektinom, vključno z:

  • urejanje prebavnega sistema
  • znižanje krvnega tlaka
  • znižanje ravni glukoze
  • znižanje slabega holesterola

Medtem ko ima sam pektin na splošno zagotovo številne koristi za zdravje, ima jabolčni pektin še nekaj dodatnih prednosti.

Jabolka in športna aktivnost

Športniki s potenjem izgubljajo dragocen kalij. Če živcem primanjkuje kalija, mišicam redkeje prenašajo dražljaje in človeku manjka moči za naslednji korak. Jabolko (lahko tudi jabolčni sok) hitro nadomesti kalij. Njegov idealni partner je mineralna voda, ki doda še magnezij. Mešanica jabolčnega soka in mineralne vode je najboljša pijača za tekače.

Scroll to Top