Limona

Limona vam pomaga ohranjati vitko linijo, iz vašega telesa prežene strupe in poskrbi za to, da je vaša koža gladka in bleščeča. Limona je nadvse dragocena in pozitivno vpliva na zdravje. Med drugim so v njej snovi, ki zmanjšujejo vsrkavanje maščob in vrsta eteričnih olj, ki preprečujejo nastajanje holesterola.

Limona je bogata z vitamini in minerali

Še prav posebej je uživanje limon priporočljivo, če bi radi telo očistili strupov, ki so se v telesu nakopičili čez zimo. Ker bo ob tem telo dobilo več vitamina C, se boste bolje počutili, hkrati pa vam bo limona očistila jetra in ledvice, organa, ki iz telesa odvajata strupene snovi. Ker je bogata z vitamini in mineralnimi snovmi, vam bo pomagala tudi do splošnega boljšega počutja. Morda pa vas kar strese, če samo pomislite na limono (ali kak drug kisel okus). Limone so res veliko bolj kisle od vsega preostalega sadja, a prav to je njihova najmočnejša plat.

Limona pomaga pri prebavi

Citronska kislina v limoni (v limoni je je štirikrat več kot v grenivki in šestkrat več kot v pomaranči) lahko poleg tega, da lahko uredi prehitro prebavo (pomaga tudi pri hujših diarejah), spodbuja prebavne encime, skrbi za boljši pretok krvi in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Marsikoga skrbi, da bi mu pretirano uživanje limon povzročilo bolečine v želodcu. Limone so kisle, vendar so želodčne kisline še precej močnejše, zato ste lahko brez skrbi, da bi vam limonin sok povzročal probleme. Zaradi povečane količine kalija se sproži verižna reakcija, ki nevtralizira nastajanje kislin. Nenavadno, a limona je dejansko »protikislinsko« sredstvo.

Hujšanje z limono

Če želite shujšati, morate pred vsakim obedom popiti kozarec vode z limoninim sokom, seveda brez sladkorja. Tako boste zmanjšali apetil. Namesto solate z oljem, ki zelo redi, jejte pripravljeno: pet žličk limoninega soka, pol žlice soli, noževa konica popra, gorčica. Okusna je in ne redi.

Scroll to Top