Laktozna intoleranca je nezmožnost prebave sladkorja, imenovanega laktoza, ki se nahaja v mleku in mlečnih izdelkih. Ljudje z laktozno intoleranco ne proizvajajo dovolj encima laktaza za razgradnjo laktoze. Neprebavljena laktoza obtiči v črevesju in jo razgradijo bakterije, kar povzroči pline, napenjanje, krče v trebuhu ali celo drisko.
Osnovni pojmi o laktozni intoleranci
- Laktoza je sladkor, ki ga najdemo v mleku. Laktozo lahko telo absorbira le, če ga razgradi v enostavne sladkorje: glukozo in galaktozo. Prebavni sistem to naredi s pomočjo encima laktaza, ki se nahaja na stenah tankega črevesja (na majhnih resicah, imenovanih mikrovili).
- Če na mikrovilijih ni dovolj encima laktaze, se mlečni sladkor ne more razgraditi in absorbirati. To vodi v laktozno intoleranco.
- Nekateri zamenjujejo laktozno intoleranco z alergijo na kravje mleko. Pri alergiji na mleko imunski sistem reagira na beljakovine v mleku (kazein), ki lahko povzročijo različne odzive imunskega sistema.
- Laktozna intoleranca ni alergija. Simptomi so posledica neprebavljene laktoze v črevesju.
Obstajajo štirje tipi laktozne intolerance. Različni dejavniki lahko povzročijo pomanjkanje encima laktaza.
1. Primarna laktozna intoleranca
To je najpogostejša od vseh oblik laktozne intolerance. Ljudje s primarno intoleranco svoje življenje začnejo z zadostno proizvodnjo laktaze, kar je nujno za razvoj dojenčka, ki vso svojo hrano dobiva it materinega mleka. Ko kot otroci materino mleko zamenjajo z drugimi živili, se proizvodnja encima laktaza običajno zmanjša, vendar je še vedno dovolj visoka za prebavo določene količine mleka in mlečnih izdelkov.
2. Sekundarna laktozna intoleranca
Ta se zgodi, ko nekaj poškoduje stene tankega črevesja, na katerih se nahajajo resice, ki proizvajajo encim laktazo. To je lahko bolezen, poškodba ali operacija v tankem črevesju. Med boleznimi, ki jih povezujemo s sekundarno laktozno intoleranco so celiakija, prekomeren razrast bakterij (kandida) in Crohnova bolezen.
3. Prirojeno pomanjkanje laktaze
Ta skupina ljudi ima popolno pomanjkanje encima laktaza že od svojega rojstva. Simptomi se pojavijo takoj, ko otrok začne uživati mleko. Ta vrsta laktozne intolerance je redka. Dojenčki dobivajo mleko brez laktoze.
4. Laktozna intoleranca, ki pride s starostjo
Pri večini ljudi je količina encima laktaza, ki nastaja v tankem črevesju, največja ob rojstvu in začne nato upadati že po nekaj letih. Z leti pride do obrabe črevesnih resic, ki proizvajajo encime (mikroviliji).
Laktozna intoleranca – simptomi
Ljudje z laktozno intoleranco imajo lahko različne simptome. Vse je odvisno od naslednjih faktorjev:
- Koliko mleka ali mlečnih izdelkov poje oseba
- Koliko laktaze je telo sposobno proizvesti.
Po navadi v roku 30 minut do 2 uri po obroku osebe z laktozno intoleranco občutijo slabost, krče v trebuhu, napenjanje, pline in drisko.
Kako močni so simptomi je po navadi odvisno od količine zaužite laktoze. Mnogi ljudje z laktozno intoleranco lahko pojejo majhne količine laktoze brez pojava simptomov.
Diagnoza
Obstajajo številni načini, s katerimi lahko diagnosticiramo pomanjkanje laktaze.
1. Gastroskopija
Pri gastroskopiji vam gastroenterolog s posebnim instrumentom vzame vzorec (biopsijo) resice (mikrovilija) iz tankega črevesja. Vzorec gre v pregled v laboratorij, kjer ugotovijo, koliko encima laktaza je mikrovili še sposoben proizvajati. Ta postopek je lahko zelo neprijeten in boleč, zato ga uporabljajo vedno manj, odkar so na voljo tudi drugi testi.
2. Dihalni test
Vodikov dihalni test je trenutno najbolj priznan in zanesljiv test za odkritje laktozne intolerance. Na tešče zaužijemo določeno količino laktoze, nato pa v obdobju 4 ur vsake 30 min pihamo v posebno vrečko. V zraku se meri količina izdihanega vodika in metana. Če količina plinov naraste je to znak, da laktoza ni v popolnosti prebavljena in razgrajena.
3. Krvni test
Po zaužitju laktoze pri osebi 1 uro in 2 uri kasneje merimo porast glukoze v krvi. Porast krvnega sladkorja nakazuje, da se je mlečni sladkor laktoza normalno razgradil in absorbiral v krvni obtok. Če ostane krvni sladkor nerazgrajen, to nakazuje na težavo s prebavo laktoze