Pomanjkanje želodčne kisline

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki trpijo zaradi neprijetnih želodčnih težav, kot so plini, napihnjenost, zgaga in slaba prebava. Vse te simptome lahko povzroči eno izmed najbolj napačno razumljenih in diagnosticiranih zdravstvenih stanj med odraslimi – hipoklorhidrija ali pomanjkanje želodčne kisline.

Kaj je hipoklorhidrija?

Hipoklorhidrijo imenujemo tudi nizka stopnja želodčne kisline (nizka raven klorovodikove kisline HCl – snovi, ki jo izločajo želodčne stene). Gre za resno zdravstveno stanje, ki ostane pogosto nediagnosticirano ali se napačno diagnosticira kot hiperklorhidrija (prekomerna želodčna kislina).

V čem je težava?

Številne ocene razširjenosti te težave kažejo, da približno 30% odraslih, mlajših od 40 let, trpi za pomanjkanjem želodčne kisline, pri čemer ta številka naraste na 75%, ko govorimo o odraslih, ki so starejši od 70 let.

Dr. Dorothy Hall, avstralska zdravnica je ocenila, da se verjetnost pomanjkanja želodčne kisline približno ujema z bolnikovo kronološko dobo. 50-letniki imajo 50% možnost, da imajo to stanje, 60-letniki imajo 60% možnost in tako naprej.

V najhujših primerih hipoklorhidrije (najpogostejše med osebami, starimi 90 let ali več), lahko želodec postane aklorhidričen, kar pomeni, da skorajda ne proizvaja želodčne kisline.

Vloga klorovodikove kisline v želodcu

Želodčne stene začnejo izločati klorovodikovo kislino (HCl) takoj, ko vanj vstopi hrana, kar poveča kislost želodca. Ta kislina se meša s kalijevim kloridom in natrijevim kloridom, da lahko pomaga pri ustvarjanju prebavne tekočine v želodcu. Ta prebavna tekočina podpira zdravo delovanje prebavnih encimov, ki so bistvenega pomena za prebavo živil, zlasti beljakovin.

Klorovodikova kislina je v minimalnih količinah vedno prisotna v želodcu, vendar njena raven niha čez dan – odvisna je predvsem od vnosa hrane.

Zdrave ravni želodčne kisline v želodcu so bistvene za vaše splošno zdravje in dobro počutje. Želodčna kislina pomaga zaščititi telo pred boleznimi, ki jih povzročajo mikroorganizmi in bakterije. Ko v želodcu ni dovolj kisline, je to idealno okolje za uspevanje za razrast okužb in parazitov (e-coli).

Hkrati je želodčna kislina pomembna tudi z vidika prebave, saj razgradi hrano v drobne koščke, da se lahko absorbira in pretvori v gorivo. Zadostna raven želodčne kisline je potrebna, da se lahko absorbirajo bistvene hranilne snovi, kot so cink, kalij, magnezij in železo. Skupaj z vitamini C, B9, B12, A in E. če vaše telo ne more absorbirati teh ključnih hranil, se lahko razvijejo številne bolezni in kronična stanja.

Pogosti simptomi pomanjkanja želodčne kisline

Hipoklorhidrija (premalo želodčne kisline) in hiperkloridija (preveč želodčne kisline) sta stanji, k imata zelo podobne simptome. Zato je pomanjkanje kisline tolikokrat napačno diagnosticirano.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja želodčne kisline:

 • Zaprtje / driska
 • Neprebavljeni delci hrane v blatu
 • Splošno slabo počutje po obrokih
 • Slabost in splošen občutek nelagodja v trebuhu
 • Zgaga in pekoč občutek do grla
 • Napihnjenost v želodcu po obrokih
 • Halitoza (slab zadah)
 • Kronična okužba s kandido
 • Ponavljajoče se okužbe s paraziti v želodcu in celotnem prebavnem traktu

Obstaja tudi vrsta fizičnih znakov, ki kažejo na podhranjenost, slabo absorpcijo hranil in počasno proizvodnjo encimov:

 • Izpadanje las, posebej med ženskami
 • Krhki, lomljivi nohti
 • Kronična utrujenost, depresija, motnje spanja
 • Akne, ekcemi in kožni izpuščaji

S starostjo se raven želodčne kisline pri večini ljudi zmanjšuje.

Simptomi pomanjkanja želodčne klisline

Zdravstvene težave, povezane s pomanjkanjem želodčne kisline

Nizke ravni želodčne kisline so povezane s številnimi kroničnimi boleznimi, kot so celiakija, intoleranca na gluten, astma, diabetes, alergije na hrano,… Te bolezni nastanejo kot posledica nezmožnosti telesa, da absorbira bistvene vitamine, kot so C, A in E skupaj z moteno prebavo beljakovin, ki je posledica prenizkega stanja želodčne kisline.

Povezava z avtoimunskimi motnjami je vezana na zmanjšano sposobnost telesa, da absorbira minerale (vključno s kalcijem, magnezijem in železom) in vitamini (zlasti B12) v kombinaciji s pomanjkanjem aminokislin.

Okužba z bakterijo Heliobacter Pylori

Številne študije so povezale nizke ravni želodčne kisline s povečano občutljivostjo na Heliobacter Pylori, bakterijsko okužbo, ki pogosto ostane neodkrita in vodi k razvoju bolečih razjed na želodcu in povzroča višjo stopnjo raka na želodcu.

Dolgoročne posledice na zdravje

Poleg fizičnega neugodja, ki ga povzroča nizka stopnja želodčne kisline, ima lahko kronična hipoklorhidrija resne dolgoročne posledice na zdravje zaradi nezmožnosti telesa, da absorbira pomembna hranila, kot so minerali in vitamini. Ljudje s pomanjkanjem želodčne kisline lahko jedo še tako zdravo in kvalitetno hrano, vendar njihovo telo še vedno trpi zaradi podhranjenosti. Sčasoma lahko kronična podhranjenost vodi do številnih fizičnih in duševnih težav, vključno s sindromom kronične utrujenosti in hudo depresijo.

Scroll to Top