Prebavni encimi

Dodatki prebavnih encimov lahko pomagajo rešiti marsikatero prebavno težavo.»Si, kar ješ.« To je znan pregovor, ki ste ga že verjetno kdaj slišali. Vendar ga lahko zlahka dopolnimo: »Si, kar ješ …. in absorbiraš.« Lahko jeste najbolj zdravo hrano na svetu, toda če vaše telo ne zmore razgraditi in absorbirati hranil, boste od te hrane imeli zelo malo koristi.

Številne prebavne težave imajo osnovni vzrok v slabo prebavljeni hrani

prebavni encimi S pravilno prebavo lahko odpravite prebavne težave in izboljšate počutje. Človeško telo proizvaja prebavne encime za prebavljanje hrane. Večino prebavnih encimov v telesu proizvede trebušna slinavka in jih sprosti v tanko črevo v obliki sokov trebušne slinavke.

Ti encimi razbijejo vezi med delci hrane, kar nam omogoča, da absorbiramo hranila v njihovih najmanjših oblikah. Ko npr. jeste kompleksne ogljikove hidrate, encimi razčlenijo dolgo verigo v najmanjše sestavne dele, to je glukozo, ki jo telo absorbira in kasneje uporabi kot vir energije. Žal danes veliko ljudi trpi za pomanjkanjem encimov, ki jih povzroči čustveni in fizični stres, slaba prehrana, prenajedanje,…

Kdaj vam lahko pomagajo dodatki prebavnih encimov?

1. Ko jeste pod stresom ali v naglici

  • Prebava se začne, še preden hrana vstopi v usta. Vonj in pogled na okusno skuhano hrano sproži izločanje sline v ustih in izločanje želodčne kisline v želodcu. To je začetek prebavnega procesa. Telesni čuti pomagajo pripraviti telo na sprejemanje hrane.Slina že vsebuje prebavne encime (amilaza). Ko začnete žvečiti hrano, se je že začela njena razgradnja.
  • Prehranjevanje pod stresom ali v naglici močno upočasni in ovira prebavni proces, saj telo še ni pripravljeno na sprejem hrane. Zato je količina želodčnih sokov in encimov precej manjša, kot bi bila običajno ali ob normalnih pogojih.
  • Sedite in uživajte v hrani, žvečite počasi in pozorno. Če imate še posebej stresen dan, z jedjo vzemite prebavne encime, ki bodo pomagali vašemu telesu temeljito in popolno razgraditi hrano.

2. Pri slabi prebavi

  • Slaba prebava ali dispepsija je širok pojem, ki vključuje različne prebavne simptome.
  • Spahovanje, bolečine v trebuhu, napihnjenost, slabost in bruhanje so vse oblike prebavnih motenj. Prav tako se lahko nelagodno počutite po zaužitju obroka (hrana obleži v želodcu).
  • Nepopolna prebava in fermentacija hrane v želodcu prispevajo k simptomom dispepsije.
  • Želodčna kislina je poleg razgradnje hrane pomembna tudi za sproščanje prebavnih encimov iz trebušne slinavke. Če oseba trpi za pomanjkanjem želodčne kisline (hipoklorhidrija), tudi trebušna slinavka ne sprošča zadostne količine prebavnih encimov.
  • Dodatki prebavnih encimov pred in med obroki pomagajo pravilno razgraditi hrano in ubažiti številne simptome slabe prebave.

3. Pri napenjanju

  • Nekatera živila vsebujejo obliko škroba, ki je zelo težak za prebavljanje (npr. stročnice in nekatere vrste zelenjave in žit).
  • Ko je taka hrana le delno prebavljena v tankem črevesju, je to »praznik« za slabe bakterije (kandida), saj se prehranjujejo z neprebavljenimi ostanki hrane.
  • Te bakterije proizvajajo smrdljive pline, ki povzročijo napenjanje.
  • Če imajo te bakterije stalen dostop do slabo prebavljene hrane, lahko njihovo število raste in prispeva k porušenju ravnovesja mikroflore v črevesju in vnetju prebavnega trakta.
  • Da lahko zagotovimo popolno razgraditev hrane, jemljemo prebavne encime skupaj z obroki in s tem zmanjšamo napihnjenost in razrast bakterij.

4. Neprebavljena hrana v blatu

  • Blato je dejanski odraz stanja vašega prebavnega zdravja. Poglejte, ali v blatu ostaja neprebavljena hrana. Če je temu tako, uporabite dodatke prebavnih encimov, ki bodo pomagali prebaviti hrano v popolnosti.
  • Plavajoče ali oljnato blato je znak neprebavljanja maščob. Taka težava kaže na pomanjkanje žolča, zato je potrebno obroke dopolniti z encimom, ki vsebuje žolčne soli, da bi lahko pravilno razgradili maščobe in absorbirali v maščobi topna hranila (vitamine).
  • Preden potegnete vodo – pogled v straniščno školjko vam lahko pove veliko o vašem zdravju.

5. Utrujenost in pomanjkanje energije

  • Prebava je pomembna. Tako pomembna, da kar 80% energije, ki jo naše telo proizvaja, uporablja za prebavo. Če vaše telo dela nadure, ker poskuša prebaviti in nima dovolj encimov za to, boste občutili pomanjkanje energije in utrujenost.
  • Prav tako, če hrana ni pravilno razgrajena in absorbirana, vaše telo ne bo moglo učinkovito proizvesti energije.
  • Prebavni encimi pomagajo telesu v obeh primerih.

6. Prehranske alergije

  • Neprebavljena hrana lahko draži črevesje in spodbuja rast slabih bakterij, ki povzročajo škodo na črevesnih stenah skozi daljše časovno obdobje.
  • To lahko povzroči sindrom prepustnega črevesja (leaky gut). Črevesna stena naj bi delovala kot ovira in spuščala skozi le določene snovi, postane porozna. Večji delci neprebavljene hrane lahko zdrsnejo skozi te odprtine in dražijo imunski sistem. Tako dobimo alergijo na določena živila. Alergija je v bistvu pretiran odziv imunskega sistema.
  • S prebavnimi encimi boste lahko zmanjšali količino neprebavljene hrane in zmanjšali alergijske reakcije.

7. Pogosto prehranjevanje s predelano (prazno) hrano

  • Živa, surova živila že sama po sebi vsebujejo encime, ki pomagajo pri njihovi prebavi. Ko jemo zdravo prehrano z veliko surove hrane, prihranimo delo naši že tako preobremenjeni trebušni slinavki, saj ji tako ni potrebno proizvajati prebavnih encimov.
  • Ne samo, da predelana hrana, ki leži na policah supermarketov, vsebuje zelo malo hranilnih snovi, vsebuje nič prebavnih encimov. Redno prehranjevanje s tako hrano predstavlja izredno breme za trebušno slinavko, saj ne zmore vsak dan proizvesti take količine prebavnih encimov.
  • Z dodatki prebavnih encimov lahko pomagamo telesu, da normalno prebavi take količine predelane hrane.
    Še vedno pa je najbolje, da v našo prehrano vključimo sveža, surova živila, ki vsebujejo hranila in encime. Poleg tega s tem pomagamo telesu tudi pri kislinsko-bazičnem ravnovesju in pomagamo zmanjšati zakisanost telesa.
Scroll to Top