Kopriva

Kopriva je eden od najbogatejših virov klorofila v zelenjavnem kraljestvu.

Listi koprive so med najbolj dragocenimi zeliščnimi zdravili. Zaradi svojih številnih hranilnih snovi se kopriva tradicionalno uporablja kot spomladanski tonik. To je počasi delujoče hranilno zelišče, ki nežno očisti telo metabolnih odpadkov. Je ena najvarnejših alternativ, zlasti pri zdravljenju kroničnih motenj, ki zahtevajo dolgoročno zdravljenje.

Ima nežen, spodbujevalni učinek na limfni sistem, saj povečuje izločanje odpadkov skozi ledvice. Kopriva vsebuje številne kemikalije, kot so serotonin, histamin in acetilholin, nekatere od teh kemikalij so lahko zelo nadležne in moteče. Te kemikalije povzročajo draženje kože in se nahajajo na dnu dlak na koprivi. Reakcija lahko povzroči bolečino, rdečino, oteklino, srbenje in otrplost.

Kopriva je bogata z železom

Zaradi vsebnosti železa je kopriva čudovit gradnik krvi in prisotnost vitamina C pomaga pri absorpciji železa. Ker je bogato z železom je to odlično zelišče proti anemiji in utrujenosti, še posebej pri ženskah, ki z menstruacijo izgubijo precej krvi. Kopriva spodbuja proces transanimacije beljakovin v jetrih, s čimer učinkovito izkorišča prebavljene beljakovine, hkrati pa preprečuje, da bi se iz telesa beljakovine odvajale kot odpadni produkti.

Kopriva je koristna med nosečnostjo zaradi svoje bogate mineralne vsebnosti in vitamina K, ki nas varuje proti prekomerni krvavitvi. Prav tako je dober dodatek za krepitev ploda v maternici. Kopriva je koristen dodatek med porodom za ublažitev bolečin, poveča tudi proizvodnjo mleka pri doječih ženskah.

Kako vam lahko pomaga kopriva?

Kljub svojemu slovesu, da povzroča pekočo bolečino, pa je kopriva znana kot rastlina, ki pomaga pri številnih težavah z zdravjem. Študije so pokazale, da ima kopriva antioksidantne, protimikrobne, proti ulkusune in analgetične sposobnosti.

Povzeto po Medicinskem centru Univerze v Marylandu se je kopriva v zgodovini najpogosteje uporabljala kot diuretik in za zdravljenje bolečih mišic in sklepov, ekcema, artritisa, protina in anemije. Danes se uporablja predvsem za zdravljenje težav z urinom, alergij in bolečin v sklepih.

1. Kopriva razstruplja telo

 • Širok spekter koristnih hranil, ki jih najdemo v koprivi, je idealen razstrupljevalnik za telo in znano je, da nežno očisti telo toksinov.
 • Kot diuretik kopriva poskrbi, da se tisti toksini, ki se nevtralizirajo v telesu, hitro odstranijo. Prav tako spodbuja limfni sistem, ki pomaga odpraviti prekomerne toksine v ledvicah.

2. Alergije, senen nahod

 • Listi koprive zmanjšajo količino histamina, ki ga telo proizvede kot odziv na alergen. Alergen je snov, kot je cvetni prah, ki lahko povzroči pretiran imunski odziv pri posameznikih, ki so občutljivi na to. S tem potencialnim delovanjem lahko zračni deli koprive pomagajo zmanjšati simptome alergij.
 • Za preprečitev sezonskih alergij ali senenega nahoda se lahko med sezono alergij vzameta dve kapsuli ali tableti vsaj po 300 mg listov kopriv ali 2-4 ml tinkture trikrat na dan. Za akutne napade lahko vzamemo na dve kapsuli vsakih pet minut, dokler se simptomi ne umirijo. Pri izpuščajih se 1-2 kapsuli po potrebi vzameta vsakih 2 do 4 ure.

3. Artritis

 • Kopriva uporabljajo v tradicionalni medicini za lajšanje bolečin pri ljudeh z osteoartritisom in revmatoidnim artritisom. Opravljena je bila študija, da bi ocenili, kako kopriva koristi bolnikom z osteoartritisom. Ugotovitve kažejo, da je tako uživanje dodatkov koprive kot površinkska terapija direktno na kožo varni in učinkoviti, zlasti v kombinaciji z običajnimi protivnetnimi zdravili.

4. Kopriva spodbuja žensko zdravje

 • Kopriva ima številne aktivne sestavine, ki ugodno vplivajo na žensko zdravje. Pri bolečih predmenstrualnih simptomih lahko kopriva pomirja krče in napihnjenost, hkrati pa zmanjšuje pretok krvi med menstruacijo zaradi njene adstrigentnih sposobnosti.
 • Za ženske, ki prehajajo v menopavzo, je kopriva lahko koristna, saj lahko olajša in ublaži prehod in deluje krepčilno, tako da hormonski premik v telesu ni tako dramatičen.

5. Kopriva izboljša prekrvavitev

 • Kombinacija visoke vsebnosti vitamina C in železa v koprivi je idealna za spodbujanje proizvodnje rdečih krvnih celic. Vitamin C optimizira absorpcijo železa v črevesju, medtem ko je železo ključna sestavina hemoglobina.
 • S povečanjem števila rdečih krvničk v telesu se povečuje kroženje krvi , hitrost celjenja ran in okončine telesa prejmejo kisik za povečanje ravni energije.
 • Iz istega razloga se za zmanjšanje utrujenosti ali anemije pogosto priporoča jemanje koprive.

6. Zdravje ledvic in žolčnika

 • Kopriva je že dolgo znano kot diuretična snov, vendar vpliva na ledvice tudi na drugačen način.
 • Kopriva ima nefridične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga razgraditi kamne v ledvicah in žolčniku, s čimer preprečuje, da bi se te boleče razmere poslabšale ali zahtevale kirurško odstranitev. Prav tako kot diuretik kopriva pomaga hitro odstranjevati toksine in tako ščiti pred okužbami mehurja in prekomernim zadrževanjem tekočine v telesu (edem).

7. Protivnetna aktivnost (artritis in bolečine v mišicah)

 • Kopriva je stimulativna in rubefacientna snov (snov, ki povzroča rdečico na koži), zaradi česar je zelo učinkovita proti različnim vnetnim stanjem, kot so artritis ali kronične bolečine v mišicah.
 • Raziskave so pokazale, da lahko čaj iz kopriv ali prehranski dodatki koprive učinkovito zdravijo protin, pomirjajo bolečine v mišicah in zmanjšajo simptome artritisa.

8. Osteoporoza in zdravje kosti

 • Čeprav ne slišimo veliko o boru, je v naših telesih še vedno pomemben mineralni element, ki ga najdemo v koprivi. Bor je povezan z vzdrževanjem vsebnosti kalcija v naših kosteh, kar pomeni, da lahko uživanje koprive pomaga upočasniti pojav osteoporoze.
Odličen posip za solate!

To je čudovit dodatek k solatam. Odprite kapsulo koprive in vsebino potresite po solati! To ji da odličen okus in številna pomembna hranila!

 

Scroll to Top