Glog – zelišče za srčno mišico

Bioflavonoidi so rastlinski pigmenti, ki imajo iste učinke zaščite srca kot barvila v rdečem vinu. V glogu je več kot pet različnih flavonoidov, vendar naj bi bila najmočnejši viteksin, hiperosid in Tudi želeni so oligomerni proianidini. To so dolge verige flavonoidov in imajo večjo in bolj raznoliko moč kot posamezni flavonoidi.

Glog je dober za srce

Glog vsebuje kemikalije, ki blokirajo encime, ki uničujejo srčno mišico in tkiva. Raziskave so pokazale, da lahko posamezniki s kongestivnim srčnim popuščanjem z jemanjem gloga omogočijo obnovo in popravilo srčne mišice.

Glog okrepi srčno mišico in se bori proti boleznim srca, saj omogoči, da srce lažje in močneje črpa kri. Arterije v srcu se lahko sprostijo, ker je boljši pretok krvi v srce. To tudi odpravlja bolecine v srcu.

Študije kažejo, pri ljudjeh, ki trpijo zaradi srčnega popuščanja, njihova srca ne črpajo dovolj krvi. To lahko povzroči težave z dihanjem, bolečine v prsih in stalno stanje izčrpanosti, ker v obtoku ni dovolj kisika in hranil. Glog lahko zmanjša ali odpravi vse te simptome, ker povečuje moč in hitrost črpanja srca. To ljudem s srčnimi boleznimi omogoča, da lahko naredijo vsakodnevna opravila brez prekomerne bremenitve srčne mišice.

Glog je dober za povišan krvni tlak in težave s krvnim obtokom

Naravne kemikalije v glugu blokirajo delovanje encimov v telesu, ki povzročajo zoženje krvnih žil. Ko so krvne žile zožane, je potreben večji pritisk, da lahko kri kroži po telesu.

Glog preprečuje zoženje žil in namesto tega omogoča, da se krvne žile razširjajo – s tem se krvni tlak močno zmanjša. Flavonoid v glugu, imenovani rutin, naredi krvne žile bolj elastične in omogočajo hitrejši in lažji pretok krvi. Ko krvni pretok po telesu postane učinkovitejši, se zmanjša tudi krvni tlak.

Glavna skrb za srce

Glog je najbolj znan zaradi svojih koristnih učinkov na srce. Kot “kardiotonično zelišče” se je glog izkazal kot zelo koristen za vse vrste resnih težav v srcu. Ti vključujejo srčno popuščanje, bolezni srca, angino pektoris, spremembe v srčnem ritmu in aterosklerozo. Po študiji iz leta 2016, objavljeni v reviji Current Medicinal Chemistry, močne srčne koristi gloga izhajajo iz njegove visoke vsebnosti polifenolov.

V enem od poskusov so dajali 78 bolnikov s srčnim popuščanjem razreda II izvleček gloga iz listov in cvetov. Po dveh mesecih so bolniki, ki so prejemali 200 miligramov gloga trikrat na dan, povečali delovno zmogljivost srca in zmanjšali simptome. Skupina, ki je prejemala glog, je med telesno aktivnostjo pokazala tudi zmanjšanje sistoličnega krvnega tlaka.

Druga nemška študija je tudi pokazala, da je ekstrakt gloga učinkoval skoraj tako dovro, kot zdravilo za zdravljenje srčnega popuščanja (captopril). In ekstrakt gloga je imel manj neželenih učinkov.

Glog in visok krvni tlak

Mnogi zeliščni zdravniki priporočajo glogove jagode, rože in listje kot naravne zniževalce krvnega tlaka. V znanstveni študiji, ki je bila objavljena v The British Journal of General Practice, je bilo 79 bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2, ki so dnevno jemali 1200 miligramov gloga skupno 16 tednov. Hkrati je zdravila proti visokemu krvnemu tlaku jemalo tudi 71 odstotkov udeležencev te študije. Kaj so ugotovili? Skupina, ki je jemala glog je imala najvišje znižanje diastoličnega krvnega tlaka od vseh. glagolov je imela večje zmanjšanje. Vendar ni bilo razlik v sistoličnih krvnih tlakih v skupini. Upajmo, da bo kmalu prišlo do več študij, s katerimi bi podprli uporabo gloga pri zniževanju krvnega tlaka.

Bolečine v prsih (angina) in srčna bolezen

Zmanjšan pretok krvi v srce povzroča bolečine v prsih, znane kot angina. Včasih to resno težavo zamenjujejo z refluksom kisline. Toda resnična angina je lahko simptom koronarne srčne bolezni. Dozdajšnje raziskave kažejo, da je lahko glog učinkovito naravno zdravilo za preprečevanje in zdravljenje angine. Glede na znanstveni članek, objavljen v Journal of Herbal Medicine in toxicology, bioflavonoidi v glogu pomagajo razširiti periferne in koronarne krvne žile. To lahko izboljša pretok krvi v srce, zaradi česar je glog zelo uporaben za angino pektoris. Prav tako verjamejo, da proantocianidini v glogu zmanjšujejo napetost, ki pritiska na stene krvnih žil. Tudi to je zelo koristno za zmanjševanje simtomov angine.

V eni študiji je bilo 80 oseb (starih 45 do 65 let) s stabilno angino pektoris naključno razdeljeno v štiri skupine. Prva skupina je bila aerobna vadbena skupina. Druga skupina je jemala ekstrakt gloga. Tretja skupina je izvajala aerobno vadbo, poleg tega pa je jemala ekstrakt gloga. Nazadnje, četrta skupina je bila kontrolna skupina. Po 12 tednih so raziskovalci ugotovili, da je kombinacija aerobne vadbe in dodatka gloga “učinkovita dopolnilna strategija za znatno zmanjšanje tveganja ateroskleroze in težav s srcem.”

Povišan holesterol

Študije na živalih so pokazale, da je ekstrakt gloga lahko koristno naravno sredstvo za zmanjšanje LDL (“slabega”) holesterola iz telesa. Na Kitajskem se glog imenuje “Shan-Zha.” Študija z živalskimi subjekti je pokazala nekaj resnično impresivnih zdravstvenih rezultatov iz ekstrakta etanola iz žongtijskega gloga, sorte divjega Shan-Zha, ki ima večje jagode gloga. Ta študija iz leta 2016 je pokazala, da ekstrakt gloga ne samo zmanjša celotno raven holesterola, ampak tudi znatno zmanjša holesterol LDL, holesterol v jetrih in trigliceride ter telesno težo.

Splošno izboljšanje zdravja

Znanstvene raziskave, izvedene v letu 2008, so pokazale, da je ekstrakt gloga odličen pri zmanjševanju vnetnih procesov v telesu. To je veliko za zdravje, saj vemo, da je vnetje vzrok večine bolezni. Raziskava kaže tudi, da je izvleček gloga čistilec prostih radikalov. To je zelo koristno za zdravje ljudi, saj lahko prosti radikali povzročijo celične poškodbe (vključno z poškodbami DNK) s krajo elektrona skozi proces, imenovan oksidacija.

Raziskava na živalih iz leta 2008 je tudi pokazala, kako ima ekstrakt gloga zaščitne učinke za gastrointestinalni sistem in se zdi, da uspešno uniči različne vrste neželenih bakterij.

Scroll to Top