Aktivno oglje proti napihnjenosti

Aktivno oglje (medicinsko oglje) uporabljamo proti napihnjenosti in plinom, za beljenje zob in proti alkoholnemu mačku. Aktivno oglje je močno naravno sredstvo, ki se uporablja za lovljenje toksinov in kemikalij v telesu, kar omogoča, da jih telo odstrani, ne pa absorbira nazaj. Aktivno oglje pridelujejo iz različnih virov, vendar je za naravno zdravljenje pomembno, da izberete aktivno oglje iz kokosovih lupin ali drugih naravnih virov.

Ena izmed najbolj priljubljenih uporab aktivnega oglja je varno in učinkovito zdravljenje najrazličnejših zastrupitev (tudi prevelikih odmerkov drog). Poleg tega se uporablja za zmanjšanje napihnjenosti in plinov, nižanje holesterola, zdravljenje težav z žolčem v času nosečnosti in celo preprečevanje alkoholnega mačka.

Kako deluje aktivno oglje?

 • Aktivno oglje deluje tako, da ujame toksine in kemikalije v svoje milijone drobnih por.
 • Vendar aktivno oglje ne absorbira toksinov. Namesto tega deluje skozi kemični proces adsorpcije. V telesu je absorpcija reakcija elementov, vključno s hranili, kemikalijami in toksini, namočena in asimilirana v krvni obtok.
 • Adsorpcija je kemijska reakcija, kjer se elementi vežejo na površino, v tem primeru na površino aktivnega oglja.
 • Porozna površina aktiviranega oglja ima negativen električni naboj, ki povzroča, da se pozitivno nabiti toksini in plini vežejo na njegovo površino.

Najpogostejše uporabe aktivnega oglja

Kadarkoli vzamete aktivno oglje, je nujno piti 12-16 kozarcev vode na dan. Aktivno oglje lahko povzroči dehidracijo, če hkrati ne zaužijete dovolj vode. Poleg tega pitje vode pomaga hitro izločiti toksine in preprečiti zaprtje, ki ga doživljajo nekateri posamezniki.
Poleg varnega in učinkovitega zdravljenja zastrupitve in odstranjevanja toksinov iz telesa lahko aktivno oglje uporabljamo še za marsikaj drugega:

1. Beljenje zob

 • Ali so vaši zobi obarvani s kave, čaja, vina ali jagodičja? Aktivno oglje pomaga pri beljenju zob, hkrati pa spodbuja dobro peroralno zdravje, tako da spremeni ravnovesje pH v ustih, pomaga pri preprečevanju nastanka kariesa, slabega zadaha in bolezni dlesni.
 • Uporablja se za beljenje zob tako, da veže nase zobne obloge. Ta uporaba aktivnega oglja je stroškovno učinkovita in vse naravna rešitev za svetel nasmeh.
 • Da bi obarvali zobe na naraven način, zmočite zobno ščetko in jo potopite v aktivirano oglje v prahu. Ščetkajte zobe kot običajno, s posebno pozornostjo na območjih, ki jih želite obarvati. Pijte malo vode, temeljito žvrkljajte v ustih in pljujnite.
 • Dobro sperite, dokler pljunek ni bistre barve..
 • Za najboljše rezultate, ščetkajte zobe z aktivnim ogljem dvakrat do trikrat tedensko.

2. Olajša pline in napihnjenost po jedi

 • Aktivno oglje je pogostokrat prezrta rešitev za ublažitev neugodnih plinov in napenjanja. Deluje tako, da veže nase snovi, ki v črevesju povzročajo plin.
 • Študija v American Journal of Gastroenterology je pokazala, da aktivno oglje preprečuje nastanek prebavnih plinov po običajnem obroku.

3. Pomaga pri zastrupitvah z alkoholom in pri preprečevanju alkoholnega mačka

 • Medtem ko aktivno oglje ne adsorbira alkohol (ga ne veže nase), pomaga hitro odstraniti druge toksine iz telesa, ki prispevajo k zastrupitvi.
 • Poleg tega nekatere študije kažejo, da lahko aktivno oglje vzamemo hkrati z alkoholom, saj lahko znatno zmanjša koncentracijo alkohola v krvi.
Scroll to Top