Zdravo življenje

Z upoštevanjem nekaj preprostih pravil boste svoje življenje naredili veliko bolj bolj kvalitetno in zdravo tudi po tridestem letu: več gibanja, manj obilna hrana, uživanje vitaminov in mineralov, manj stresa in več počitka so enostavne stvari, ki delajo za vaše zdravje.

Zdravo življenje po tridesetem letu

Pravijo, da sta telesna in duševna zmogljivost najvišji pri petindvajsetih letih in da se ta raven ohranja tja do tridesetih. Potem pa gre navzdol, vsako leto za 1,5 odstotka. V desetih letih se zniža za 15 odstotkov. Vendar ni vse tako črno. Pri sedemdesetih ste lahko še vedno duševno tako čili in telesno vitalni kot petindvajsetletnik. S pomočjo enostavnih pravil lahko veliko lažje ohranjate zdravje, vitalnost in moč – skratka živite bolj zdravo življenje.

Redno gibanje in telovadba

Stres spodbuja izločanje hormonov adrenalina in kortizola. Če smo nenehno pod stresom, telo izloča preveč omenjenih hormonov, zato celice zadržujejo maščobo, ne glede na to, kako strogo dieto imamo. Vsak dan si privoščimo 20 minut sproščanja. Poskusimo lahko z jogo, se odpravimo na sprehod ali se potopimo v penečo kopel.

Z redno vadbo do boljšega metabolizma

Redna vadba za krepitev moči lahko poveča stopnjo metabolizma pri mirovanju (to pomeni porabo kalorij, ko nič ne delamo) s 6,8 odstotka na 7,8 odstotka. To pomeni, da povprečno velika ženska, ki krepi svoje mišice z dvigovanjem uteži, pokuri 100 kalorij več na dan. Da spodbudimo presnovo, je dovolj že 15 minut vadbe za krepitev moči na teden. Pa brez skrbi, na ta način ne bomo postali mišičasti, le okrepili bomo mišice na rokah in nogah. Vadimo lahko doma, pomagamo pa si lahko tudi s plastenkami z vodo.

Dovolj počitka in spanja

Človek nujno potrebuje spanje zaradi enakomernega ritma počitka in aktivnosti, določenega z menjavanjem svetlobe in teme, saj nam obnovi energijo, ohrani moči za delo in pozitivno vpliva na naše zdravje. Ponoči se v telesu poviša število obrambnih celic, ki nas varujejo pred bakterijami in virusi ter pred rakom. V globokem, zdravem spancu naš imunski sistem nabira moč, ki jo potrebuje podnevi.

Pomanjkanje spanja redi. Ponoči se človek otrese stresa, ki se je v njem nakopičil podnevi. Če ne spi ali spi malo in slabo, in če to traja dalj časa. stresni hormon kortizol sporoči telesu, da je v nevarnosti in mu »ukaže«, da prerazporedi maščobne celice.

Za zdravje uživajte antioksidante

Antioksidanti so vitamini in flavonoidi, ki varujejo celice pred prostimi radikali. Prosti radikali pospešujejo propadanje celic in pospešujejo staranje ter starostne bolezni in težave.

Veliko antioksidantov vsebujejo temno zelena, rumena, rdeča in oranžna zelenjava ter sadje. Ta namreč vsebuje karotenoide – provitamin vitamin A, antioksidant, ki izboljšuje vid, gladi kožo in krepi sposobnost telesa, da se brani pred UV žarki. Brokoli vsebuje veliko vitamina A in vitamina C, ki koristita v boju z znaki staranja.

Paradižnik vsebuje veliko likopena, ki zmanjšuje nevarnost za nastanek srčnih obolenj in je odličen za zdravje. Grozdje, zlasti temne sorte, vsebuje kar 20 vrst znanih antioksidantov, med drugim tudi tiste, ki ohranjajo čvrsto kožo.

Razstrupljanje organizma – postenje

Zdravniki so poskrbeli za preprosto, vsem razumljivo razlago skrivnosti pomlajevalnega učinka posta. To, da se redimo samo od tega, kar pojemo, vemo. Vemo tudi, da enim hrana bolj zaleže kot drugim, kar je odvisno tako od prehranjevalnih navad kot od presnove. Ko pa telo ne dobi ustrezne hrane, pri tem je najpomembnejše pomanjkanje vnosa beljakovin in maščob, mora za svoje delovanje načeti zaloge, zato začne prebavljati lastno tkivo. Tu pa se skriva bistvo zdravilnega in pomlajevalnega učinka stradanja (posta) – telo se najprej loti bolnih, starih, poškodovanih in mrtvih celic. Med stradanjem telo najprej pokuri odpadke.

Zdravilni sokovi

Z uživanjem izbranih sadnih in zeliščnih sokov lahko med poštenjem učinkovito spodbudimo tvorbo novih in zdravih celic. Pljuča, jetra, ledvice in naš največji organ koža pa pospešeno delujejo in skrbijo, da se povečana količina odpadkov in strupov čim prej izloči iz telesa (saj jim je prihranjeno običajno delo s prebavo). Zdravniki so izmerili, da je lahko koncentracija strupov v urinu med poštenjem tudi desetkrat višja od običajne.

Nekaj osnovnih pravil zdravega prehranjevanja

  • Ocvrta in pečena hrana. Izogibajte se ocvrti in pečeni hrani. Oboje ustvarja v telesu notranje pregrevanje želodca in prebavil, kar lahko povzroči motnje v delovanju teh organov.
  • Mrzla hrana in pijača. Izogibajte se mrzlim, zmrznjenim in ledenim hranam ter pijačam. Želodec deluje bolje, ko hrana, ki jo uživamo, ni mrzla.
  • Nezaželjena živila. Iz prehrane izločite čimveč živil iz naslednjega spiska: kavo, alkohol, čaje (razen zelenega čaja), sladkor (rakave celice ljubijo sladkor), belo moko, beli riž, mleko in mlečne izdelke, vsa olja, razen oljčnega in ribjega, rdeče meso, rafinirano sol, zdravila, kremne juhe, vso procesirano hrano, nebiološko pridelano sadje, hrano pripravljeno v mikrovalovni pečici.
  • Jejte večkrat na dan manjše obroke. Med posameznimi obroki naj mine najmanj tri ure. Jejte počasi, vsak grižljaj dobro prežvečite.

 

Scroll to Top