Jetra opravljajo 1500 funkcij

Jetra v našem telesu opravljajo preko 1500 funkcij. Jetra so največji organ za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi iz človeškega telesa. Funkcija jeter v telesu je večkratna – od presnovnih nalog pa vse do čiščenja krvi in odpadkov, ki pridejo v jetra preko krvi.

Kakšno funkcijo opravljajo jetra?

  • Jetra so center za očiščevanje, proizvodnjo in shranjevanje ter opravljajo več kot 1500 različnih funkcij:
  • so proizvodni obrat za 95 % krvnih beljakovin,jetra
  • jetra predelajo vso hrano, ki jo absorbirajo iz črevesja, preden preide v krvni obtok,
  • pomagajo pri uravnavanju sladkorja v krvi,
  • krvna funkcija: jetra so skupaj z vranico pomembni krvni rezervoar in v primeru močnih krvavitev se krvne zaloge vključijo v krvni obtok.
  • kot največja žleza v telesu dnevno proizvedejo skoraj liter žolča,
  • čistijo kri in odstranijo, deaktivirajo ali ponovno predelajo odpadke, strupe in bakterije,
  • jetra, žolč, žolčnik in žolčevod skupaj tvorijo izredno pomemben sistem za presnovo maščob,
  • v jetrih se shranjujeo v maščobah topni vitamini A, D, E in K,
  • izločajo prebavne sokove.

Kaj se dogaja v jetrih?

Preden kri z vsemi hranili pride iz črevesja do preostalih delov telesa, potuje preko jeter. Poleg hranljivih snovi pa so v krvi tudi škodljive (odpadki, strupi, bakterije, konzervanski, barvila, alkohol, zdravila, ..). Naloga jeter je, da vse te škodljive snovi skupaj z žolčem odpravi v debelo črevo, kjer se skupaj z blatom izločijo iz telesa.

Funkcija žolča

Žolč, ki ga sestavljajo voda, lecitin, holesterol, žolčne sluzi, sluz ter rdeče in zeleno barvilo (saj izvira iz propadlih rdečih krvnih telesc), alkalinizira želodčni sok, ko vstopa v črevo skozi pilorus.

Maščobe razprši in spremeni v emulzijo, ki jo zlahka razgradi prebavni encim lipaza iz trebušne slinavke. Poleg tega je žolč antiseptičen in zavira razmnoževanje patogenih mikrobov v črevesju. Hkrati tudi lubrificira sluznico črevesja in s tem omogoča postopno potovanje stolice in preprečuje zaprtje.

Maščobna zamaščenost jeter – ko jetra delajo samo še s polovično močjo

zamaščena jetra

Jetra s pomočjo žolčne kisline, ki jo imamo na dan približno pol litra, razgrajujejo maščobe, ki smo jih zaužili s hrano. Če je maščob v naši prehrani preveč, s tem močno obremenimo jetra. Odvečna maščoba se nalaga med jetrnimi celicami in moti osnovno funcijo delovanja, ki jo imajo jetra – razstrupljanje. Zaradi zamaščenosti ima povprečen človek jetra, ki delujejo samo s polovično močjo. To dejstvo ima vsakakor velik vpliv na vsakdanje počutje in zdravje.

Znaki bolnih jeter

Najpogostejši znaki, ki nakazujejo bolezen jeter je nenehna utrujenost, motnje koncentracije, pomanjkanje apetita, pogosti vetrovi, rumena obarvanost obraza ali oči. Prvi zansljiv dokaz ponuja temeljita krvna slika, iz katere so razvidne povišane jetrne vrednosti.

Čiščenje jeter

Ste opazili, da slabo presnavljate maščobe, imate povišan holesterol, ten ali beločnice so rumenkasti, pogosto vas mučijo vetrovi, ste kronično utrujeni in pogostokrat slabo spite?

Če se boste lotili čiščenja jeter, se bo izboljšalo splošno počutje. Osnovna ideja pri čiščenju jeter je, da jetra ne obremenjujemo s hrano, ki vsebuje maščobe. Že krajši eno ali dvodnevni post bo vašim jetrom dal nov zagon in svežino ter bo ugodno vplival na vaše zdravje.

 

Scroll to Top