Je krivo pomanjkanje kroma?

Ste kdaj pomislili, da je za vašo utrujenost, visok krvni pritisk, visok holesterol, povišan sladkor v krvi in pomanjkanje energije krivo pomanjkanje kroma?

Krom je element, ki je nepogrešljiv za presnovo, količine, ki jih priporočajo, so različne – od 30 do 200 mikrogramov na dan za odraslega človeka. S hrano najbrž ne dobijo dovolj kroma ljudje, ki se hranijo pretežno s sladkarijami ali maščobami (čim več ogljikovih hidratov zaužijejo, tem več kroma potrebuje telo). Tudi nosečnice, športniki, starejši in ljudje pod stresom potrebujejo več kroma.

Krom in inzulin ne moreta drug brez drugega

Krom sodeluje z inzulinom pri uravnavanju telesne porabe sladkorja in je nujen za presnovo maščob (zato je koristen dodatek pri hujšanju). Z uravnovešeno prehrano dobimo dovolj tega dragocenega elementa, dodatno jemanje priporočajo pri zdravljenju sladkorne bolezni odraslih, ameriški znanstveniki pa preiskujejo tudi vpliv kroma na krvne maščobe.

Kje najdemo krom?

Neznatne količine kroma so v mnogih živilih: polnozrnatih izdelkih, pšeničnih kalčkih, pivskem kvasu, drobovini, školjkah, gobah, borovnicah, malinah, kreši, popru, brokoliju, rdeči pesi, korenju, jajcih, siru in rjavem sladkorju. Uničevalci kroma v telesu pa so izdelki iz bele moke in sladkorja, sadni sokovi in mastna živila. Več kot 1000 mikrogramov kroma na dan deluje toksično, lahko tudi poškoduje jetra in ledvice.

Scroll to Top