Kakšne so prednosti jemanja aminokislin?

Aminokisline kot prehranski dodatki postajajo vse bolj priljubljene tako med športniki kot tudi med običajnimi ljudmi, ki želijo izboljšati svoje sposobnosti in deovanje organov. Prehranska dopolnila z aminokislinami zagotavljajo številne koristi za zdravje, ne samo pri gradnji mišične mase.

Kaj so aminokisline?

Aminokisline so gradniki beljakovin in mišic. Ko s prehrano zaužijemo beljakovine, se vsak protein v prebavnem sistemu razgradi na posamezne aminokisline. Te posamezne aminokisline lahko telo uporablja za različne namene.

Esencialne aminokisline

Esencialne aminokisline so tiste, ki jih naše telo ne more ustavriti samo in jih moramo vnesti v telo, bodisi s prehrano ali pa v obliki dodatkov. Obstaja 10 esencialnih aminokislin, ki jih moramo vnesti v telo vsak dan. Jedi iz mesa in mlečnih izdelkov ponavadi zagotavljajo ustrezen vnos vseh esencialnih aminokislin.

Koristi jemanja aminokislin

1. Gradnja mišične mase

Primarna korist jemanja aminokislin je omogočanje hitrejše in bolj aktivne gradnje mišične mase. Mišice potrebujejo veliko beljakovin za rast. Ob aminokislinskih dodatkih mišice dobijo dovolj gradnikov za rast in širiitev..

2. Okrevanje po telesni vadbi

Dodatki aminokislin pomagajo mišicam in celotnemu telesu pri hitrejšemu okrevanju po telesni vadbi. Posebne aminokisline, kot je npr. L-glutamin lahko spodbudi hitrejše okrevanje, zmanjšuje bolečine v mišicah po intenzivni vadbi in hitro dostavi več energije za vaše telo kot celoto.

3. Imunski sistem

Dodatna ugodnost aminokislinskih dodatkov je spodbuda za imunski sistem. Aminokisline olajšajo oblikovanje pomembnih celic imunskega sistema, kot so T-celice in hkrati pomagajo ustvariti različne potrebne encime in koencimi, ki se uporabljajo v različnih reakcijah, povezanih z imunskim sistemom.

4. Prebava in presnova

Aminokisline nudijo tudi pomoč pri prebavnih in presnovnih procesov, ki se neprestano odvijajo v našem telesu. Z ustvarjanjem encimov, lahko aminokisline pomagajo in pospešijo oba procesa.

5. Zmanjšanje utrujenosti

Ko opravljamo različne dejavnosti čez dan, pri tem porabljamo energijo, ki jo mora naše telo obnoviti. Ko naše telo izčrpa zaloge glikogena, postanemo utrujeni. Vendar pa raziskave kažejo, da povečan vnos aminokislin skozi ves dan pomaga učinkoviteje shranjevati glikogen v telesu in ga uporabljati počasneje, kar pomeni, da obdržimo več energije skozi ves dan.

6. Pospešitev celjenja poškodb

Proteini so ključne spojine na vseh področjih našega telesa in vodijo v rast in razvoj mišic, tkiv, celic, las, nohtov …. Proteini so bistvenega pomena za popravilo poškodb in obnovo. Zaradi poškodb, bolezni, kirurškega posega ali intenzivne vadbe so aminokisline izjemno dragocen dodatek, saj lahko pospeši sintezo proteinov in s tem hitrost zdravljenja v telesu.

Scroll to Top