Kolagen za zdravo kožo

Kolagen tipa 1 in 3 je ključni gradnik kože.

Kolagen predstavlja 30% vseh beljakovin, ki so prisotne v telesu in kar 70% beljakovin, ki sestavljajo kožo. Kolagen zagotavlja kohezijo, elastičnost in regeneracijo kože. Kožno tkivo je sestavljeno iz različnih aminokislin in te aminokisline so bistvenega pomena za ohranjanje enakomerne strukture kože in posledično tudi za ohranjanje zdrave kože.

Od kolagena je odvisno, kako elastična in prožna je vaša koža

Dermis je plast, ki zagotavlja temelje za kožo in je tesno povezan in vpleten v elastičnost in prožnost kože. Kolagen je glavna sestavina dermisa. Vzdrževanje normalne ravni kolagena v dermisu je ključnega pomena za lepo kožo. Glicin, prolin, alanin in hidroksi prolin so aminokisline, ki so glavni gradniki kolagena.

Spremembe na koži predstavljajo najbolj vidne znake staranja

Dokazi o staranju so na koži vidni kot gubice, gube, izguba elastičnosti in povešena koža.

Kožne spremembe so povezane z okoljskimi dejavniki, genetiko, prehrano in drugimi dejavniki.

S staranjem se zunanji sloj kože (epidermis) tanjša, kljub temu, da število celic v tej plasti ostaja nespremenjeno.

Spremembe v vezivnem tkivu zmanjšajo moč in elastičnost kože.

Kolagen kot prehranski dodatek – odličen način, da koža dobi to, kar ji primanjkuje

Jemanje kolagena kot prehransko dopolnilo je ena najboljših stvari, ki jih lahko naredite za ohranitev lepe, mladostne in čvrste kože. Kolagen ima vrsto koristi za kožo:

  • Spodbuja mlajši videz kože
  • Izboljšuje vlažnost kože
  • Izboljšuje gladkost kože z zmanjšanjem številnih mikro reliefnih brazdic
  • Izboljšuje videz globokih gub
  • Izboljša prožnost kože.

Redno uživanje kolagena tipa 1 in 3 izboljša osnovno stanje in strukturo kože. Vsakodnevno jemanje kolagena znatno izboljša elastičnost in vlažnost kože.

Terapija z jemanjem kolagena občutno spremeni videz kože že samo po 3 tednih jemanja. Kako jemati kolagen in zakaj je pomembno, da je to kolagen tipa 1 in 3?

Kaj uničuje kolagen v telesu?

Obstajajo številni dejavniki, ki lahko izčrpajo ravni kolagena v telesu. Izogibanje naslednjim dejavnikom lahko ohrani vašo kožo dlje časa zdravo:

  • Uživanje veliko sladkorja: prehrana z obilico sladkorja poveča stopnjo glikacije. To je proces, kjer se v krvi sladkor veže na beljakovine – tvorijo se nove molekule, imenovane AGE (Advanced Glycation Products). AGE molekule poškodujejo beljakovine v koži – zaradi njih postane kolagen suh, krhek in šibak.
  • Kajenje: Številne kemikalije, prisotne v tobačnem dimu, povzročajo poškodbe na kolagenu in elastinu. Nikotin prav tako zožuje žile v zunanji plasti kože, kar oslabi krvni obtok in prenos hranil od celic do kože.
  • Sončna svetloba: Izpostavljenost kože UV žarkom ustvarja proste radikale, nestabilne molekule, ki povzročajo škodo na kolagenu, katera začne razpadati.
  • Avtoimunske bolezni: Nekatere avtoimunske bolaznipovzročijo nastanek protiteles, ki ciljajo na kolagenska vlakna.
Scroll to Top