Žolčni kamni: resnični vzroki in zdravljenje

Ali je operacija žolčnih kamnov vedno potrebna? Preberite, če želite izvedeti, kaj lahko storite za preprečevanje žolčnih kamnov in alternativnih načinov zdravljenja. Operacija žolčnih kamnov je ena izmed najpogostejših operacij danes. Po grobih ocenah ima približno 10 do 15 odstotkov odraslega prebivalstva žolčne kamne (več žensk kot moških).

Presenetljivo je, da mnogi ljudje, ki trpijo zaradi žolčnih kamnov in se odločijo za operacijo, ne razumejo v celoti, kako se v prvi vrsti oblikujejo žolčni kamni, zakaj samo operacija sam ne more odpraviti osnovne težave ali kaj lahko storijo, da bi preprečili ponovno formiranje žolčnih kamnov.

žolčni kamniAli je odstranitev žolčnika prava rešitev?

Mnogi ljudje nikoli ne občutijo neugodja in sploh ne vedo, da imajo žolčne kamne, ki so lahko majhni kot zrno peska ali veliki kot žoga za golf. Včasih pa kamni lahko povzročijo hude bolečine in druge simptome. V tradicionalni medicini je odstranjevanje žolčnika prva izbira za bolnike s simptomi žolčnih kamnov. Ni dvoma, da je operacija nujna v številnih primerih. Kadar je bolnikov žolčnik okužen ali močno vnet, je operacija žolčnika potrebna, saj je ogroženo bolnikovo življenje. Toda v nekaterih drugih primerih odstranitev žolčnika ne more rešiti problema in je lahko celo napaka, ki jo bolnik plačuje preostanek življenja.

Študije kažejo, da simptomi žolčnika, ki lahko vključujejo bolečine v trebuhu, slabost, prebavne motnje, napihnjenost in pline, po operaciji ne izginejo vedno, čeprav se bolečina znatno zmanjša.

Ena študija, ki je bila objavljena v reviji The British Journal of Surgery, je pokazala, da je 34 odstotkov bolnikov še vedno imelo bolečine v trebuhu eno leto po odstranitvi žolčnih kamnov. In v drugih raziskavah, ki jih je izvedla Britanska nacionalna zdravstvena služba, so znanstveniki ugotovili, da nekateri ljudje brez žolčnika še vedno doživljajo drisko in napihnjene po uživanju maščobnih živil.

Kako deluje žolčnik?

Zdravstveno gledano je žolčnik nebistven, kar pomeni, da lahko živimo brez njega. Žolčnik je rezervoar za žolč. Žolč je tekočina, ki jo delajo jetra, potrebna je za razgradnjo maščob v našem prebavnem sistemu. Žolčnik sam ne naredi žolča, ampak ga samo shranjuje.

Ko jemo maščobe, se žolčnik skrči in sprosti žolč skozi kanale, ki vodijo v tanko črevo (dvanajstnik). Tam žolč razgradi maščobo, tako da lahko absorbiramo hranila, kot so vitamini A, D, E, ki so topni v maščobi. Če oseba nima žolčnika, jetra še naprej povzročajo žolč; vendar brez rezervoarja žolča. Težava je v tem, da je žolč izredno dragocena telesna tekočina in potrebe telesa po žolču so velike, saj žolč potrebujemo tudi za odstranjevanje toksinov iz telesa. Brez žolčnika jetra ne morejo slediti vsem telesnim potrebam po žolču in prebava maščob se lahko poslabša.

Kaj so žolčni kamni in kako nastanejo?

 • Žolčni kamni so majhni kamni, ki jih najdemo v žolčniku. Žolčnik je majhen organ v obliki “vrečke”, ki ima primarno vlogo shranjevanja žolča, ki ga naredijo jetra. Žolčni kamni so sestavljeni iz delcev holesterola, kalcijevih ostankov in drugih snovi, ki jih najdemo v žolču. Lahko se razlikujejo glede na velikost, obliko, sestavo, gostoto in resnost simptomov – vendar jih večinoma povzročajo iste stvari.
 • Žolčni kamni nastanejo, ko se holesterol, kalcij in drugi delci vežejo med seboj in se zagozdijo v žolčniku, kar povzroča bolečine in druge težave, kot so prebavne težave in bolečine v hrbtu. Običajno žolčnik samo shranjuje tekoči material, zato se ob nabiranju trdnih kamnov lahko v smislu simptomov postane resen in opazen.
 • Žolčni napad ali napad žolčnika se imenuje tudi žolčni kolik in se nanaša na bolečine v predelu trebuha (pogosto zgornji desni del). Žolčni napad se zgodi, ko žolčni kamen začasno blokira žolčni kanal. Bolečina se lahko razdeli na ramo in traja eno uro ali dlje.
 • Žolčni kamni se lahko razlikujejo glede na velikost, nekatere so majhni in mehki (skoraj kot pesek ali blato) do zelo velikih in gostih žolčnih kamnov, ki se širijo na skoraj celotno velikost žolčnika. V primerjavi z ledvičnimi kamni so žolčni kamni običajno mehki, ker so narejeni predvsem iz holesterola, ki ni trden.

Kaj povzroča žolčne kamne?

Žolčni kamni se resnično razvijajo zaradi pomanjkanja žolča. Poleg razkrajanja maščob v hrani žolč tudi razbija holesterol in druge snovi, ki se lahko kopičijo v kamne. Najpogosteje je pomanjkanje žolča posledica enega ali več od naslednjih vzrokov:

 • Prenajedanje. S tem, ko neprestano uživamo več hrane, kot jo naše telo potrebuje, izčrpavamo prebavne sokove (vključno z žolčem) – zaloge postanejo omejene in izčrpane.
 • Jemo med obroki.
 • Težki obroki pozno zvečer.
 • Preveliko uživanje beljakovinske hrane.
 • Predelena živila
 • Čaj, kava, alkohol
 • Nagla izguba telesne teže in pridobovanje teže nazaj (jo jo efekt).
 • Stres dviguje ravni hormona kortizola, ki izčrpa žolč. Zato je napihnjenost v trebuhu ponavadi najbolj problematična pozno v dnevu in postopoma izgine čez noč, medtem ko spimo in se sprostimo.
 • Visoke koncentracije estrogena: zdravila za kontracepcijo, nadomestno zdravljenje s hormoni, nosečnost ali visok vnos sojinih živil lahko povzročijo dvigovanje estrogena in s tem prispevajo k pomanjkanju žolča.
 • Pomanjkanje želodčne kisline: ker želodčna kislina aktivira proizvodnjo žolča, nizka raven želodčne kisline zavira izločanje žolča (na primer zaradi uporabe antacidov – zdravil proti refluksu).
 • Uživanje velikih količin predelane hrane (salame, sladkarije, pice, …): konzervansi in drugi aditivi za živila, ki so skupaj s pomanjkanjem detoksikacije sveže zelenjave, obremenjujejo jetra in zmanjšujejo sposobnost proizvodnje žolča.

Kako naj vem, da moj žolčnik ne deluje pravilno?

 • Najpomembnejši simptom je barva blata. Če imate blato svetlejše barve, kar pomeni svetlo rjavo, barva kartona, hrastovega barvnega lesa, z drugimi besedami, ni temno čokoladno rjave … to je težava! Žolč je tisto, kar spreminja barvo blata. Barva blata je odvisna od tega, koliko časa je žolč v stiku s prebavo hrane in koncentracijo žolča v prebavnem živilu.
 • Tudi, če blato plava na vodi je znak, da so maščobe ostale neprebavljene in telesu primanjkuje žolča.

Obstajata dve vrsti žolčnih kamnov

 • Žolčni kamni iz holesterola vsebujejo pretežno utrjeni holesterol in predstavljajo približno 90% žolčnih kamnov. Pigmentni kamni so izdelani iz bilirubina in predstavljajo preostalih 10%.
 • Žolčni kamni so lahko velikosti od zelo majhnih do velikih (velikosti žoge za golf). V žolčniku se lahko razvije poljubno število kamnov.
 • Žolčni kamni so pogostejši pri ženskah in starejših ljudeh, pa tudi pri ljudjeh s prekomerno telesno težo. V Kanadi ima 20% žensk in 10% moških starejših od 60 let žolčne kamne, vendar mnogi nikoli ne doživljajo simptomov.

Simptomi in zapleti

 • 80% ljudi z žolčnimi kamni nima simptomov. Žolčni kamni v teh primerih so znani kot tihi kamni.
  Težave se pojavijo, ko pride do napada žolčnika. Napadi se lahko pojavijo v obdobju tednov, mesecev ali celo let. Vendar pa, ko pride do popolnega napada, so naslednji napadi bolj verjetni. En napad lahko traja od 20 minut do nekaj ur.
 • Simptomi napada so:
  • stalna, huda bolečina v zgornjem srednjem ali zgornjem desnem delu trebuha, ki se hitro povečuje
  • bolečine v hrbtu med lopaticami
  • bolečina pod pravim ramenom
  • znojenje, slabost in bruhanje
  Drugi znaki in simptomi žolčnih kamnov so lahko nejasni in nespecifični.
 • Žolčnik je pritrjen na jetra in tanko črevo z vrsto cevi, imenovanih kanali. Komplikacije se lahko pojavijo, če žolčni kamni blokirajo pretok žolča, tako da se nahajajo v katerem koli kanalu, ki nosi žolč od jeter in žolčnika do tankega črevesja. Ujeti žolčni kamni lahko vodijo v vnetje žolčnika (holecistitis) in okužbo žolčnih kanalov (holangitis). Žolčni kamni se lahko tudi ujamejo v trebušni kanal, kar lahko povzroči boleče vnetje (pankreatitis).
 • Pazite na simptome, kot so zlatenica (porumenelost kože in oči), zvišana telesna temperatura, svetlo obarvano blato, urin z barvo čaja ali kave in vztrajno bolečino.

Če imate žolčne kamne …

Številne klinične izkušnje s tisočimi bolniki kažejo, da ti koraki pomagajo povečati proizvodnjo žolča, lajšati simptome žolčnih kamnovin lahko tudi pomagajo postopoma raztapljati žolčne kamne, zlasti majhne.
Pred ali na začetku vsakega obroka: vzemite dodatke žolčnih soli, ki so narejene iz prečiščenega volovskega žolča. Če ste vegetarijanec ali veganec, ni rastlinskih virov žolčnih soli, vendar lahko zgoščeni pesni prašek izboljša svojo notranjo proizvodnjo žolča.

Scroll to Top