Zaprtje

Kronično zaprtje je lahko vzrok številnih bolezni. Zaprtje je najpogosteje posledica napačne prehrane. Preveč sladkega, preveč izdelkov iz bele moke in premalo balastnih snovi ovira redno prebavo. Tudi zdravila, kot so nekatera pomirjevala ali sredstva za znižanje visokega krvnega tlaka, so možni vzrok za neredno odvajanje.

Zaprtje je zahodna civilizacijska bolezen

Zaprtje je civilizacijska bolezen razvitih zahodnih dežel. Pogosteje prizadene ženske kot moške, to pa je tudi problem več kot polovice starejših ljudi. Latinski izraz za zaprtje je konstipacija, ki izhaja iz besede constipare ali stisniti skupaj.

Zahodna medicina obravnava zaprtje kot znak bolezni in ne kot bolezen samo. Označuje ga kot odvajanje majhne količine trdega in posušenega blata z bolečim napenjanjem. Akutno ali nenadno nastalo zaprtje pri prej zdravih ljudeh je lahko znak resne bolezni, zato je potreben nasvet zdravnika.

Kje so vzroki za zaprtje?

Vzroki zaprtja so zasušitev blata pri slabo pokretnih starejših ljudeh, rak debelega črevesa in danke, zapora črevesa, obtočne motnje žil prebavnih organov ipd. Kronično zaprtje je težavno odvajanje trdega blata manj kot dvakrat tedensko. Najpogostejša je vrsta kroničnega zaprtja, ki ima vzroke v neprimerni dieti in slabih higienskih navadah. Sem prištevamo zadrževanje blata zaradi neprimernega trenutka za odvajanje, zavestno odlaganje praznenja danke, česar učimo že majhne otroke in šolarje.

Kronično zaprtje

S kroničnim zaprtjem povezujejo med drugim raka na debelem črevesu in hemoroide (zlata žila). Toaletne školjke, ki zahtevajo sedeč položaj med iztrebljanjem, onemogočajo popolno izpraznitev danke. Čepenje je bolj učinkovit položaj, ker poveča tlak v trebušni votlini in ojača gibanje črevesa. Ostali vzroki kroničnega zaprtja so še uživanje hrane z malo balastnih snovi, premalo tekočine, nepravilno kombiniranje hranil, preveč beljakovinske hrane, jemanje zdravil zaradi drugih kroničnih bolezni, jemanje drog, psihična napetost, stres, bolezenske potrtosti, zloraba odvajal, brez katerih bolnik sploh ni več sposoben normalno odvajati blato, telesna neaktivnost, starost.

Kronično zaprtje je lahko vzrok številnih bolezni.
Zato je pomebno njegovo redno čiščenje!

Vzhodne in naravne metode zdravljenja kronično zaprtje štejejo med povzročitelje številnih bolezni, predvsem degenerativnih obolenj modernega človeka. Tudi vzhodne medicinske vede prištevajo zaprtje med znake bolezni. Kitajski zdravnik Chai Yu Hua je pred tristo leti napisal, da redno in temeljito čiščenje črevesa izloči nakopičene strupe in omogoči naravno obnavljanje krvi in energije. Ta trditev danes velja bolj kot kdaj koli prej.

Kaj pomaga proti zaprtju in leni prebavi?

Človeško črevo je že po naravi lahko bolj leno ali aktivno. Nekateri hodijo na potrebo pogosteje, drugi redkeje. Odvajanje blata v razponu od trikrat na dan do trikrat na teden velja za normalno. Kadar se navade odvajanja spremenijo, postanemo na to pozorni. Zaprtje je najpogosteje posledica napačne prehrane.

Preveč sladkega, preveč izdelkov iz bele moke in premalo balastnih snovi ovira redno prebavo. Tudi zdravila, kot so nekatera pomirjevala ali sredstva za znižanje visokega krvnega tlaka, so možni vzrok za neredno odvajanje. Prebavo pa pospešujejo sadje in zelenjava z veliko balastnimi snovmi. Bogat vir teh snovi je laneno seme, žitni kosmiči vseh vrst in polnozrnati izdelki. Balastne snovi se v debelem črevesju vežejo s tekočino in tako prisilijo črevo k dejavnosti.

Da bo v telesu dovolj vode, popijte najmanj dva in pol litra tekočine na dan. Odpovejte se kakavu, črnemu čaju in rdečemu vinu. Z gibanjem, tako s tekom, hitro hojo kot s plavanjem in telovadbo, boste pospešili delovanje še tako lenega črevesa.

Recite ne odvajalom

Naj vas trenutni učinek odvajalnih sredstev ne prepriča, da so vaše težave rešene. Redno jemanje kakršnih koli odvajalnih sredstev črevo poleni. A to ni edina nevarnost, zaradi katere vas resno opozarjamo, da je daljše uživanje odvajal lahko škodljivo. Raziskave kažejo, da tako povečujete verjetnost obolevnosti za rakom na ledvicah ali sečevodu.

To velja tudi za preparate, ki so izdelani iz rastlinskih izvlečkov in so do nedavnega veljali za nenevarne. Učinkovine, tako imenovani antrakinoni, so pomešani z izvlečki rabarbarine korenine, aloe in krhlike. Vse to lahko draži črevesno sluznico. Raje spremenite način prehranjevanja. Jejte petkrat na dan. Tistim, ki imajo težave s prebavo, nekateri svetujejo kozarec mlačne vode zjutraj na tešče. Dodate lahko žlico domačega jabolčnega kisa. Kadar se pojavijo težje, kronične oblike zaprtja, pa je treba poiskati zdravniško pomoč.

Scroll to Top