Vitamin E

Vitamin E zavira proces staranja in uničuje proste radikale. Vitamin E opravlja v telesu za zdravje pomembno varovalno nalogo. Uničuje namreč proste radikale in varuje zlasti koristne večkratno nasičene maščobne kisline pred prostimi radikali v presnovi.

Funkcije vitamina E

Ta vitamin je izjemno vsestranski, saj v telesu opravlja vrsto koristnih funkcij:

 • preprečuje oksidacijo LDL holesterola in posledično nalaganje v žile (arteroskleroza)
 • varuje rdeče krvničke, ki prenašajo kisik, na njihovi poti k srcu in vsem drugim organom. S tem pomaga celicam dihati.
 • uničuje proste radikale.
 • znižuje tveganje za nastanek srčnega infarkta
 • dolgotrajno uživanje vitamina E zmanjšuje tveganje za nastanek raka prostate
 • ščiti kožo pred delovanjem škodljivih UV žarkov
 • zavira proces staranja; vitamin E spodbuja delitev celic in s tem vzpodbuja obnovitvene in pomlajevalne procese v telesu.
 • pomaga proti nastanku gub in starostnih peg
 • zavira vnetja
 • vpliv ima tudi na presnovo ogljikovih hidratov in delovanje inzulina.

Kje boste našli vitamin E?

Veliko ga vsebujejo naslednja živila: hladno stisnjena rastlinska olja, semena, oreščki, kalčki, polnovredno zrnje, rumenjak, zelena listnata zelenjava. Dnevne potrebe odraslih so 12 miligramov. Preveliki odmerki se kažejo v motnjah vida, glavobolu, utrujenosti in oslabelosti mišic.

1. Sončnična semena: 1 skodelica – 33,41 miligrama (220 % PDV – priporočenega dnevnega vnosa)
2. Mandlji: 1 skodelica – 32,98 miligrama (218 % PDV)
3. Lešniki: 1 skodelica – 20,29 miligrama (133 % PDV )
4. Pšenični kalčki: 1 skodelica nekuhani – 18 miligramov (120 % PDV)
5. Mango: 1 celi surovi – 3,02 miligrama (20 % PDV)

Zakaj vse je pomemben vitamin E?

1. Uravnava holesterol

 • Holesterol je naravno prisotna snov, ki jo naredijo jetra in jo telo zahteva za pravilno delovanje celic, živcev in hormonov. Ko so ravni holesterola v njihovem naravnem stanju, so uravnotežene, normalne in zdrave. Ko holesterol oksidira, postane nevaren. Študije so pokazale, vitamin E služi kot zaščitni antioksidant, ki se bori proti oksidaciji holesterola.

2. Bori se proti prostim radikalom in preprečuje razvoj bolezni

 • Prosti radikali napadajo in uničujejo zdrave celice v telesu, kar lahko privede do bolezni srca in raka. Molekule prostih radikalov nastajajo naravno v telesu in lahko povzročijo resne celične poškodbe, kadar oksidirajo. Vitamin E ima antioksidativne sposobnosti, ki imajo moč zmanjšati okvare prostih radikalov, se boriti proti vnetjem in s tem pomagati naravno upočasniti staranje v celicah in se boriti proti zdravstvenim težavam, kot so bolezni srca.

3. Popravi poškodovano kožo

 • Vitamin E koristi koži s krepitvijo kapilarnih sten in izboljšanjem vlage in elastičnosti, ki deluje kot naravno hranilno sredstvo proti staranju v telesu. Študije so pokazale, da vitamin E zmanjša vnetje tako v telesu kot tudi na koži, saj pomaga ohranjati zdravo, mladostno kožo.
 • Te antioksidativne lastnosti so koristne tudi, če ste izpostavljeni cigaretnemu dimu ali ultravijoličnim žarkom iz sončne svetlobe, saj nas vitamin E zaščiti pred rakom kože. Vitamin E pomaga tudi pri zdravljenju kože. Absorbira ga epidermična plast kože in se lahko med drugim uporablja za zdravljenje opeklin, kar je eden od vodilnih vzrokov kožnega raka. Ker pospešuje celično regeneracijo, se lahko uporablja za zdravljenje brazgotin, aken in gub; to naredi vašo kožo bolj zdravo in mlajšo.

4. Gostejši lasje

 • Ker je vitamin E močan antioksidant, pomaga pri zmanjševanju škode, ki jo povzročajo okoljski dejavniki na laseh. Prav tako lahko spodbuja kroženje krvi v lasišče. Olje vitamina E lahko ohranja naravno vlago v koži, kar vam pomaga, da lasišče ne postane suho in luskasto. To olje prav tako naredi vaše lase bolj zdrave in sveže. Na vaše lase lahko kapnete nekaj kapljic olja vitamina E, še posebej, če je videti suho in pusto.

5. Uravnava hormone

 • Vitamin E lahko igra ključno vlogo pri uravnavanju endokrinega in živčnega sistema, naravno pa deluje pri uravnavi hormonov. Simptomi hormonskega neravnovesja lahko vključujejo PMS, povečanje telesne mase, alergije, okužbe sečil, spremembe kože, anksioznost in utrujenost. Z ohranjanjem hormonskega ravnovesja boste lažje ohranjali zdravo težo, redno menstruacijo in se počutili bolj energično.

6. Pomaga pri simptomih PMS

 • Uporaba dodatka vitamina E dva do tri dni pred in dva do tri dni po menstruaciji lahko zmanjša krče, anksioznost ter druge simptome PMS. Vitamin E lahko zmanjša resnost in trajanje bolečin ter zmanjša menstrualno izgubo krvi. To naredi tako, da naravno uravnoteži hormone in pomaga pri uravnavanju vašega menstruacijskega ciklusa.

7. Izboljša vid

 • Vitamin E lahko pomaga zmanjšati tveganje starostne degeneracije makule, kar je pogost vzrok slepote. Upoštevajte naslednje: če želite, da bo vitamin E učinkovit za vid, ga je treba uživati tudi z ustreznimi vnosi vitamina C, betakarotena in cinka.

8. Lahko zmanjša tveganje za nastankom raka in izboljša učinke zdravljenja

 • Vitamin E se včasih uporablja za zmanjšanje škodljivih učinkov zdravljenja raka, kot je npr. sevanje. To je zato, ker je močan antioksidant, ki se bori proti prostim radikalom v telesu. Uporablja se tudi za zmanjšanje neželenih stranskih učinkov zdravil, ki lahko povzročijo izgubo las ali poškodbe pljuč.

9. Izboljša telesno vzdržljivost in mišično moč

 • Vitamin E lahko uporabite za izboljšanje telesne vzdržljivosti. Lahko poveča raven energije in zmanjša stopnjo oksidativnega stresa na mišicah po vadbi. Vitamin E lahko izboljša vašo mišično moč. Odpravlja utrujenost s spodbujanjem krvnega obtoka in krepitvijo kapilarnih stene.

10. Pomembnen med nosečnostjo za rast in razvoj ploda

 • Vitamin E je kritičen med nosečnostjo in za razvoje dojenčkov in otrok, saj ščiti kritične maščobne kisline in pomaga nadzorovati vnetje. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da je največja potreba po vitaminu E med 100 -dnevnim oknom, ki se začne pri zaploditvi, saj vitamin E vpliva na zgodnje faze nevrološkega in možganskega razvoja, ki se lahko zgodi le v tem določenem obdobju. Zaradi tega je priporočljivo, da noseče ženske, doječe matere in otroci do 2. leta sprejmejo naravni dodatek vitamina E, ki temelji na živilih.
Scroll to Top