Telovadba za starejše

Za telesno dejavnost tudi v starosti ni prepozno

Oblika človeškega telesa se s staranjem precej spreminja, telo pa izgublja tudi moč in gibalne sposobnosti. Raziskave so pokazale, da ima ženska pri 65 letih povprečno okoli deset kilogramov manj mišične mase in prav toliko kilogramov več maščobne mase kot pri 25 letih (pri moških je ta razlika nekoliko manjša).

Človeško telo se s staranjem spreminja

Vzrok za te spremembe je predvsem izguba telesnih sposobnosti, upočasnjen metabolizem in seveda bolezni, ki so povezane s starostjo oziroma staranjem (osteoporoza, artritis, diabetes, bolečine v hrbtu, križu, težave s srcem in krvnim obtokom …). S staranjem postopoma usihata mišična moč in srčno dihalna propravljenost. Maksimalna poraba kisika je v starosti 60 let samo približno med 70 in 80 odstotki tiste pri dvajsetih letih.
Usihanje moči in srčno-dihalne pripravljenosti organizma zaradi staranja lahko učinkovito zavremo, če redno vadimo. S treningom je mogoče te funkcije izboljšati v dobesedno vsaki starosti.

Manj mišic – manjša poraba kalorij

Strokovnjaki so ugotovili, da kilogram mišic samo za hranjenje tkiva »pokuri« več kot 60 kalorij dnevno. To pomeni, da človeško telo na stara leta dnevno porabi okoli 600 kalorij manj samo zato, ker se je mišična masa zmanjšala za deset kilogramov. Manjša poraba kalorij oziroma energije se pokaže v postopnem pridobivanju maščobe. Izgubo mišic in nabiranje maščobnih blazinic je seveda priporočljivo »odložiti« za kar najdlje časa. Kako? Staranja seveda ne moremo ustaviti, po zatrjevanju strokovnjakov pa ga lahko nekoliko upočasnimo s telesno aktivnostjo.

Izberite primerno telesno dejavnost

Veliko zdravnikov je še vedno prepričanih, da starejši ljudje niso sposobni večjih fizičnih naporov. Kar nekaj vaj je, ki jih lahko dela vsak, ne glede na starost in siceršnjo telesno pripravljenost. Vsakodnevna telesna aktivnost je za nekatere že 30-minutna hoja. Če se vam to zdi prenaporno, pol ure razporedite na tri sprehode po deset minut.

Strokovnjaki za dobro psihično in telesno zdravje med drugim priporočajo tudi stopnjujoč trening vzdržljivosti, ki poveča in okrepi sposobnosti kardiovaskularnega sistema (ugodno vpliva na krvni tlak in srčni utrip). Stopnjujoč trening vzdržljivosti je vadbeni program za pridobivanje moči z utežmi v fitnes klubih.

Telovadba v vseh življenjskih obdobjih

Tisti, ki se udeležujejo gibalnih dejavnosti, navadno živijo tako, da izločajo dejavnike tveganja srčne bolezni in s s tem ugodno vplivajo na zdravje. S treningom je mogoče napredovati v katerikoli življenjski dobi. Splošen zdravstveni nasvet je: “Delaj tisto, kar zmoreš in kar delaš rad, vendar v mejah, ki jih določajo znamenja pretiranega stresa”.

Scroll to Top