Telesna odpornost

Telo opozarja – prisluhnite mu!

Ni zakona, ki bi nas ščitil pred gripo in prehladom. Proti napadom se mora boriti vsak sam, zato ne gre prezreti prvih opozoril, ki jih pošilja organizem. Zanj lahko naredite veliko, kar boste naredili, bo dobro. Pomembna ni samo prehrana, tudi vedenje in razpoloženje sta pomembna.

Predvsem pa ni dobro čakati na prva znamenja bolezni. Imunski sistem pošilja opozorila, ki niso vedno samo zamašen nos in praskajoče grlo, pogosto je prizadeta tudi duša. Če je vaša obramba pod stresom, pošilja imunski sistem v možgane sporočila, na katera se ti odzovejo z razdražljivostjo in slabo voljo. S pravilnim ravnanjem se lahko temu izognete.

Znaki, ki jih pošilja imunski sistem

Opozorila imunskega sistema, da je vaša obramba oslabljena (če trajajo predolgo, obiščite zdravnika):

 • močna utrujenost ali iz¬črpanost
 • pogosta vnetja dihalnih poti
 • pogosti glavoboli
 • boleče mišice ali mišice brez moči
 • boleči sklepi, otekline
 • rahlo povišana telesna temperatura
 • slabo spanje
 • otekle bezgavke
 • suha usta in oči
 • motnje vida
 • spremembe na koži
 • izpuščaji
 • alergije (na prah ali hrano)
 • izpadanje las
 • sprememba telesne teže
 • napadi panike ali strahu
 • nihanje razpoloženja -depresije
 • težave s koncentracijo

Zima je poseben letni čas

V zimske letnem času ogroža naše zdravje pomanjkanje gibanja in svetlobe. Tek, kolesarjenje ali plavanje (vsaj trikrat na teden) bo spravilo vaš obrambni sistem v odlično formo. Pomanjkanje svetlobe lahko pripelje do depresij, ki slabijo imunski sistem. Zato uživajte zadnje sončne žarke in si privoščite tu in tam solarij. Če boste poslušali svoje telo in mu ob prvih opozorilih privoščili nekaj miru, boste dobro prestali zimo. Redno gibanje krepi imunski sistem in varuje pred mnogimi vrstami raka. Priporočljivi so treningi vzdržljivosti, ki so povezani z zabavo, brez tekmovalnih ambicij: tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh, drsanje.

Smeh je pol zdravja

Kdaj ste se zadnjič od srca nasmejali? Raziskovalci ameriške univerze v Stanfordu so naredili poskus. Študente so razdelili v dve skupini. Prvim so pokazali komedijo, drugim pa dolgočasen dokumentarec. Po ogledu so pri prvi skupini namerili 39 odstotkov več obrambnih celic kot pri drugi (T-limfocitov), istočasno pa za 46 odstotkov manjšo koncentracijo stresnega hormona kortizola. Imunski sistem in možgani govorijo isti jezik: če so možgani v dobri kondiciji, potegnejo za sabo tudi imunski sistem. Izkoristite dolge zimske večere za branje dobrih knjig, namesto za gledanje slabih televizijskih oddaj in povabite prijatelje na skupinske igre: monopoli, šah, karte,…

Spolno življenje

Zadovoljivo spolno življenje povzroča v telesu kemične spremembe, ki krepijo imunski sistem. Vsi, ki redno uživajo v spolnosti, imajo v krvi dovolj spolnih hormonov, ki neposredno krepijo obrambni sistem. Nežni dotiki kože stimulirajo izločanje ljubezenskega hormona oksitocina, ki povzroča občutek zadovoljnosti in varnosti in je tako največji ubijalec stresa v telesu, stres pa je največji sovražnik našega imunskega sistema.

Med strastnim poljubom zamenja lastnika okoli 250 bakterij, virusov in beljakovin. Ti delujejo kot nespecifično imunsko poživilo, proti kateremu mora telo tvoriti obrambne snovi. Poljubljanje trenira obrambni sistem, vendar samo, dokler sta oba partnerja zdrava. Če ne, bosta morala nekaj časa greti vsak svojo posteljo. Dajte prednost domači hrani pred eksotično in se izogibajte eksotičnemu sadju, predvsem citrusom. Ti hladijo telo. Najboljši zimski prigrizek je 10 do 15 sladkih mandljev. Imunskemu sistemu dajo moč, dragocene beljakovine, olja in mikroelemente.

Najpomebnejši minerali za zdrav imunski sistem

Zadostna preskrba telesa z bakrom pomaga telesu, da hitro preboli vse infekcije (na primer vneto grlo). Baker je v ribah, jetrih in lupinarjih, pa še v stročnicah, solati, kakavu in čokoladi. Ste kar naprej pod stresom? Potem vam verjetno manjka magnezij. Poskrbite, da ga bo imelo telo dovolj, saj je magnezij smodnik za lastno obrambo telesa. Živila, ki so bogata z magnezijem so: kakav, mleko, polnozrnati kruh in lešniki.

Superzvezda je selen. V telesu aktivira mehanizme, ki so odgovorni za odstranitev virusov in rakastih celic. Poleg tega ščiti selen organizem pred zunanjim stresom, ker pospešuje razgradnjo prostih radikalov. Selen je v beluših, poru, česnu, čebuli in v brokoliju. vendar samo, če zelenjava raste na tleh, bogatih s selenom.

Tistim, ki so pogosto prehlajeni, verjetno manjka cink. Ta element je udeležen pri vseh važnejših imunskih reakcijah: zvišuje obrambno moč, povzroča tvorbo protiteles in drugih učinkovitih snovi v boju z napadalci. S pravilnim jemanjem cinka se lahko izognete grozečemu prehladu, če ne, pa lahko težek prehlad vsaj omilite in ga skrajšate. Izreden vir cinka so ostrige, orehi, zelena zelenjava in polnozrnati proizvodi. Po kitajski medicini je človek zdrav tako dolgo, dokler se njegova notranja energija harmonično pretaka. Mraz ta zaščitni plašč slabi in človek postane sprejemljiv za bolezni. Pazite, da imate vedno tople ledvice. V ledvenem predelu je po kitajskem verovanju nameščen življenjski ogenj. Uživajte hrano, ki daje telesu toploto. To so juhe, enolončnice s krompirjem, riž, testenine z ribami in na hitro dušena zelenjava. Telesu dajo toploto tudi začimbe: poper, cimet, kardamom ali ingver. Vse varuje pred prehladom.

Pomoč iz narave

Prastaro zdravilno sredstvo egipčanskih faraonov, olje iz črnike (Ni-gella Sativa), je doživelo ponovno rojstvo, saj ga zdaj uspešno uporabljajo pri oslabljenem imunskem sistemu. Njegova učinkovitost naj bi bila posledica posebne kombinacije večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki vzpostavijo porušeno ravnotežje imunskega sistema.

Iz rdeče notranje skorje tecoma-lapacho drevesa iz visokih Andov so že v davnini kuhali čudovit zdravilen čaj, ki vsebuje poleg mineralov (kalcija, kalija, magnezija in joda) tudi snovi, ki uničujejo bakteije in viruse v telesu. Čaj krepi obrambne mehanizme in ščiti pred okužbami vseh vrst, predvsem proti bronhitisu.

 

Scroll to Top