Slaba prekrvavitev – mrzle roke in noge

Slab krvni pretok pomeni da deli telesa, zlasti roke in noge, ne prejemajo dovolj krvi. Zdrav krvni obtok je ključnega pomena za zdravje, saj oskrbuje organe in tkiva s krvjo in kisikom,, vse od glave do konic prstov rok in nog. Vsak zastoj ali blokada v mreži žil in arterij lahko prikrajša srce, pljuča, možgane, okončine in druge organe za dragoceno kri, bogato s kisikom ter povzroči številne zdravstvene težave.

Poleg tega slab krvni obtok upočasni celjenje kakršnekoli bolezni, poškodbe ali stanja in še bolj zaplete zdravstveno stanje bolnika. Slab krvni obtok je pogosto tihi morilec, saj so njegovi simptomi lahko spregledani dolga leta.

Obloge na stenah žil slabijo krvni obtok

Nalaganje oblog v arterijah in drugi dejavniki lahko upočasnijo pretok krvi in prikrajšajo noge, roke, srce in druga pomembna področja telesa, da dobijo dovolj krvi. Kajenje, nosečnost, motnje prehranjevanja in povečanje telesne mase lahko prispevajo k zmanjšanju pretoka krvi v telesu.

Čeprav slab krvni obtok prizadene veliko starejših ljudi, lahko povzroči zaplete pri ljudeh vseh starosti. Za zdravje telesa je ključno, da vseskozi iščete načine za izboljšanje krvnega obtoka, da preprečite resne poškodbe možganov, srca, jeter in okončin.

Mravljinčenje, hladne roke in noge

Mravljinčenje v spodnjih okončinah, odrevenelost in bolečina od časa do časa, hladne roke in noge – vse to so znaki slabe prekrvavitve, ki imajo lahko resne zdravstvene zaplete, če jih ne obravnavamo ustrezno.
Poleg neprijetnih občutkov v rokah in stopalih se lahko razvijejo nevarni krvni strdki, ki potujejo v srce in pljuča in blokirajo glavne žile in arterije, kar lahko povzroči resne zdravstvene težave, kot so srčni napad, kap in celo smrt.

Pogoste posledice slabe telesne prekrvavitve:

 • Odrevenelost in mravljinčenje v okončinah
  Slaba prekrvavitev povzroči hladne roke in noge skupaj z odrevenelostjo. Verjetno ste že občutili ta neprijeten občutek, ko je del vašega telesa zaspal. Če se vam to dogaja pogosto, je to lahko znak resnih težav s cirkulacijo.
 • Zmanjšana kognitivna sposobnost
  Tako kot drugi deli telesa, tudi vaši možgani potrebujejo zdrav krvni obtok, da bi delovali pravilno. Ko se krvni obtok upočasni, se skupaj z njim upočasnijo tudi vaše mentalne sposobnosti. Če imate težave pri razmišljanju in če ste opazili, da vaš spomin ni več tako dober, kot je bil, je to lahko znak slabe cirkulacije.
 • Prebavne težave
  Tako kot vsi drugi organi, tudi prebavni sistem potrebuje dobavo krvi, da lahko pravilno deluje. Nastajanje maščobnih oblog na stenah krvnih žil omejuje pretok krvi v trebušnem predelu.
 • Pogosta utrujenost in izčrpanost
  Ko se prekrvavitev telesa upočasni, nima več zmogljivosti za prenos kisika, vitaminov in mineralov po celem telesu. Brez ustrezne količine krvi, napolnjene s hranili, se bo celoten organizem spustil v način samoohranitve. Tak način delovanja telesu omogoči, da prihrani čim več energije, dokler ne minejo »težki časi«. Rezultat takega varčevanja z energijo je, da se boste vsak dan počutili utrujeno in izčrpano.
 • Hladne roke in noge
  Počasen krvni obtok povzroči, da so vaše roke in noge precej hladnejše od preostalega telesa. Slaba prekrvavitev še posebej vpliva na območja z veliko živčnimi končiči, kot so roke in noge.
 • Krčne žile
  Slaba cirkulacija lahko povzroči, da se krčne žile pod površino kože zavrtijo in postanejo zelo vidne. Ta pojav je zelo pogost pri delavcih, ki morajo stati dlje časa. Krčne žile se najpogosteje pojavijo v bližini nog in gležnjev in lahko postanejo srbeče in boleče. Slab krvni pretok v nogah lahko povzroči stanje, ki se imenuje kronična venska insuficienca (ali kronična venska bolezen). To lahko povzroči tudi, da so noge težke, boleče, srbeče in nabreknejo.
 • Lomljivi nohti in lasje
  Zaradi pomanjkanja krvi polne hranil so najbolj prizadete okončine našega telesa. Lasje in nohti zaradi pomanjkanja kisika in hranil postanejo krhki in lomljivi.
 • Nabiranje oblog na stenah žil
  Ko se obloge nabirajo v notranjosti arterij, se zožijo, kar vodi do arterioskleroze. Pri ljudeh z arteriosklerozo se lahko razvije periferna arterijska bolezen, stanje, ki povzroča slabo cirkulacijo nog in stopal zaradi zožitve arterij. Ta bolezen je najpogostejša pri moških nad 50 let in povzroča bolečino in utrujenost v nogah in stopalih, ki se običajno začne pri vadbi.

Kako izboljšati prekrvavitev?

Spremembe življenjskega sloga, telesna vadba in zelišča lahko pomagajo izboljšati slab krvni obtok.

 • Lahka telesna vadba. Poskusite z lahko vadbo vsak dan ali večkrat dnevno. To je lahko sprehod, hišna dela, ples ali karkoli, kar ni prenaporno za začetek. Že po nekaj tednih boste občutili dramatične spremembe.
 • Vroča prha ali kopel. Ljudje s slabo prekrvavitvijo obožujejo vročo vodo in jo tolerirajo precej bolje, kot »običajni« ljudje.
 • Ne kadite, saj nikotin ovira zdrav krvni obtok.
 • Izogibajte se kofeina, saj oži krvne žile.
 • Izogibajte se temu, da ostanete predolgo v istem položaju (npr. sedenje v pisarni), vzemite odmor najmanj vsako uro in raztegnite noge.

Izboljšajte prekrvavitev z zelišči
Ljudje že tisoče let uporabljajo zelišča kot zdravila za tonike za izboljšanje splošnega zdravja. Obstaja kar nekaj zelišč, ki so znana po tem, da izboljšujejo krvni obtok.

Scroll to Top