Savna

Savna blagodejno učinkuje na zdravje in počutje

Savna pospešuje delovanje presnove in sproščanje hormonov, krepi srce in krožni tok, podpira zdravje kože in nas utrjuje pred vremenskim in temperaturnim nihanjem. Savnanje prav tako povečuje imunsko odpornost telesa.

Blagodejni in koristni učinki savnanja

Med savnanjem se zaradi pospešenega bitja srca poveča cirkulacija krvi, koža se dobro prekrvi, pospešeno je tudi delovanje ledvic, ki izločijo strupene snovi. Savnanje je koristno tudi pri odpravi debelosti in celulita, saj pospešuje presnovo. Savna je priporočljiva zlasti v zimskih mesecih, saj preprečuje prehlad, ker aktivira limfni sistem in tako varuje telo pred morebitno infekcijo.

Pospešuje tudi prekrvavljenost in večji dovod kisika v vseh sklepih in tkivih, tudi v hrbtenici. To umirja bolečino, omogoča razgibavanje in večje telesno naprezanje. Med savnanjem – koristno je tudi za videz, saj čisti kožo in jo krepi – je treba veliko piti.

Komu je namenjena savna?

Strokovnjaki priporočajo savnanje športnikom, prijateljem dejavne rekreacije in tudi tistim, ki hujšajo. V savno se lahko za krajši čas napotijo tudi starejši, revmatiki in diabetiki, ki sedijo na nižjih in srednjih policah, ohlajajo pa se z mlačno in ne z mrzlo vodo. Otroci smejo v savno šele od četrtega leta naprej. Če je navzoča bojazen pred savnanjem, je nujen posvet z zdravnikom, kajti bolniki z motnjami krvnega obtoka, srčno napako, boleznimi ali vnetji kože ne spadajo v savno.

Finska savna

Najbolj znana je finska savna, ki je prav prijetno vroča. Temperatura v leseni kabini doseže med 70 in 95 stopinj Celzija, vlage je v zraku največ 10 odstotkov. Najbolje je, če se v vročino podate dobro zdrgnjeni: krtače za telo iz naravnih vlaken in milo delujejo kot naravni piling, čistilna masaža razširi žile in preko kože se laže izločajo presnovki. Hitro bitje srca (zaradi vročine se nam zviša pritisk) pa umirite s hladno prho. Če hočete narediti še kaj za dihalni aparat, si med vročino in mrzlo prho privoščite sprehod po svežem zraku. Ohladili boste dihalne poti in napolnili pljuča s kisikom.

Turška (parna) savna

Vse parne kopeli delujejo podobno: prostor je vroč in tako vlažen, da je kar zamegljen. Para nastane iz vode, ki jo vlivajo neposredno na vroče kamne ali v kotel, kjer izpareva. Parna kopel ni tako naporna kot suha savna, je pa zelo koristna predvsem za dihalne poti, še zlasti, če so v pari eterična olja. Med savnanjem pa ne pozabite na nego kože. Para poveča učinek negovalnih krem, mask in tudi oblog za lase. Po savni pa morate koži vrniti vlago, priporočljive so vlažilne kreme (vsebujejo naj do 80 odstotkov vode).

Nasveti za savnanje

  • Za savnanje si morate vzeti dovolj časa, najmanj dve uri, v savni ostanite po 10 minut, nato se ohladite in ponovite postopek (trikrat).
  • V savno nikoli ne vstopite mokri, po tuširanju se vedno skrbno obrišite, tudi hladne noge najprej segrejte (v topli vodi). V savno prav tako ne sodijo težave, ki vas morebiti pestijo. Poskusite jih pustiti pred vrati, savna je prostor za sproščanje, uživanje, za pomiritev in premišljevanje.
  • Priporočljivo je, da savno obiščete največ enkrat tedensko.
  • V savno ne prihajajte s popolnoma praznim ali prepolnim želodcem.
  • Prha s hladno vodo odstrani ostanke znoja na koži. Glavo si vedno oprhajte nazadnje. Nikakor se ne smete umivati z milom ali celo pod toplo prho. To uničuje naravni kisli plašč kože in povzroči obremenitev krvnega obtoka.

 

 

Scroll to Top