Refleksoterapija

Refleksoterapija – refleksna masaža stopal

Refleksologija temelji na predpostavki, da se na človekovem stopalu odraža celoten organizem. Tako naj bi podplat predstavljal podobo celotnega telesa – človeka v malem. S strokovno masažo lahko izurjeni maserji in refleksoterapevti dosežejo vzpostavitev porušenega ravnotežja v posameznih tkivih, organih in organskih sistemih in posamezniku pomagajo na naraven način vzpostaviti ravnovesje organizma.

Masaža in stimulacija refleksnih točk na stopalu

Pogosto so bolečine v nogah, otekanje in pordelost nog, okorelost in občutek težkih nog in podobne neprijetnosti odraz motenj v nekem drugem delu telesa, povezane pa so lahko tudi s psihičnimi in psihofizičnimi težavami. Z masažo in stimulacijo refleksnih točk na stopalu (spominja na zapleteni softverski mehanizem, povezan s človekovimi možgani, ki pošiljajo sporočila v ustrezne dele telesa), lahko obdelujemo (zdravimo, spodbujamo, krepimo in utrjujemo) določeno tkivo, organ, organski sistem ali pa vplivamo na organizem v celoti.

Refleksoterapija in ugodni vplivi na zdravje

Refleksoterapija spodbuja in regulira vitalne funkcije organizma, pripomore k sprostitvi in krepitvi imunskega sistema (alergije, infekcije, prehlad, gripa), pomaga pri premagovanju utrujenosti in izčrpanosti, deluje protivnetno in protibolečinsko (gastritis, kolitis, zaprtje, driska, žolčne kolike, vnetja sklepov, revmatične motnje …), blaži posledice hormonskih sprememb (PMS, dismenoreja, menopavza), pospešuje presnovo in razstrupljanje organizma (hujšanje, izločanje vode iz telesa), spodbuja cirkulacijo krvi in limfe, odpravlja, blaži in preprečuje nevrovegetativne simptome in psihofizične motnje (nespečnost, nemir, živčnost, motnje pomnjenja in koncentracije, glavobol …).

Stopala – vir našega zdravja

Noge in stopala (s prsti vred) so pomemben element človekovega zdravja in vitalnosti. To vedo in pri svojem delu tudi upoštevajo refleksoterapevti. Refleksologija, ki jo uvrščamo med metode naravnega zdravilstva, izvira iz starega Egipta, kjer naj bi posebej izurjene sužnje faraonom masirale noge.

Vloga in pomen refleksoterapije

Terapevt s pomočjo refleksoterapije predvsem preprečuje, odpravlja in blaži motnje in simptome, nikakor pa ne zdravi resnejših zapletov in njihovih vzrokov, zato naj ne bi postavljal diagnoze ali samostojno predpisoval terapije v primerih, ki sodijo v zdravniško oskrbo. Refleksoterapija najpogosteje deluje kot komplementarna oziroma dodatna metoda zdravljenja. Kot taka refleksoterapija seveda nima posebnih kontraindikacij; primerna je za vse – od otrok in dojenčkov do bolnih in ostarelih.

Refleksoterapevti

Najbolje je, da jo izvaja šolan in usposobljen refleksoterapevt (idealna je kombinacija ortodoksnega zdravnika, specialista akupunkture in refleksologa v eni osebi). Seveda jo lahko izvaja tudi laik, oziroma, jo lahko izvajamo sami sebi, je pa to težje, težave so zlasti s pravilnim izvajanjem, zato so učinki in uspeh temu primerni.

Preventivni učinki refleksoterapije

Pomembnejši kot izrazito terapevtski, pa je preventivni učinek refleksologije. Zlasti proti alergijam in infekcijam. Z refleksoterapijo si lahko pomagamo tudi pri odpravljanju debelosti in celulita, podočnjakov in kolobarjev okrog oči, oteklih kolen, gležnjev in členkov, nečiste kože in ostalih neugodnih pojavov, povezanih z zastojem, škodljivimi procesi in strupi v organizmu.

Diagnosticiranje s pomočjo refleksoterapije

Čeprav si refleksologija v zahodnem svetu šele utira pot v sodobno zdravstvo, pa jo številni zdravniki in terapevti že uporabljajo predvsem v preventivne in diferencialno diagnostične (občutljive in boleče točke na stopalu običajno pokažejo, kateri organ telesa je prizadet), pa tudi v povsem terapevtske namene.

Scroll to Top