Prehlad

Prehlad je ena najpogostejših virusnih okužb zgornjih dihal. Povzroča ga več kot 200 različnih vrst virusov. Prehlad spremljajo kašelj, kihanje, pekoče oči in zamašeni nosovi

Prehlad – prehladno obolenje

Človek v življenju povprečno preboli več kot dvesto prehladov – odrasli v povprečju od dva do štiri na leto, otroci pa od šest do osem. Ljudje, ki se jih prehladna obolenja pogosto lotevajo, kot pravijo strokovnjaki, imajo dvajset odstotkov več možnosti, da se jih loti še ena, zelo nalezljiva virusna okužba dihalnih poti – gripa. Tudi gripo povzročajo virusi, ki prizadenejo nos, žrelo in pljuča. Sicer pa je možnost, da zbolimo za prehladom, približno desetkrat večja, kot da zbolimo za gripo.

Simptomi prehlada

Simptomi prehlada se sprožijo, ko virusi pridejo v nosni kanal ali grlo. Imunski sistem odgovori nanj s povečano tvorbo belih krvnih telesc (levkocitov), ki jih pošilja do mest okužb, Če imunski sistem ne more prepoznati virusa, bo telo proizvedlo toliko obrambnih telesc, kot jih lahko, običajno celo več, kot je treba. Takšna obramba bo sicer učinkovala na mnoge viruse, ne pa na približno 200 tistih, ki povzročajo prehlad. Višek belih krvničk se v gručah nakopiči na mestih okužbe, kar povzroča vnetje, ki ga dopolnjujejo še velike količine sluzi v nosu in grlu. Simptomi prehlada se pojavijo po enem do štirih dneh od okužbe in trajajo približno tri dni.

Kako se ubraniti prehlada?

Prehladnih obolenj se lahko uspešno ubranimo, če okrepimo imunske sposobnosti našega organizma. To med drugim pomeni, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano, bogato z vitamini, minerali in drugimi hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje naše telo za delovanje. Zelo pomembna je redna telesna aktivnost, pa tudi gibanje na svežem zraku, ki tudi v mrzlih zimskih dneh utrjuje naše telo. Naj je še tako mrzlo, vedno dihajmo skozi nos. Nos je namreč odličen filter za viruse, poleg tega pa ogreje zrak, ki ga vdihavamo.

Vitamin C in prehlad

Pred prehladom se najbolje zavarujemo z vitaminom C, katerega molekule množično prodrejo v bele krvničke in jih okrepijo za obrambo pred virusi in bakterijami. Za oskrbo z vitaminom C zadošča vsak dan sveže izstisnjen sok ene limone. Če se prehlad razmahne, ga tudi vitamini ne morejo več hitro pozdraviti.

Prvi dnevi prehlada

Prve tri dni so najizrazitejši in takrat prehlad prenašamo na druge. Čeprav ga mnogi prebolijo kar »na nogah«, ni tako nedolžen, kot se zdi. Predvsem, če ga ne ozdravimo pravočasno in se vleče cele tedne, manjša namreč delovne sposobnosti, ogrozi dobro počutje, predvsem pa se je pomembno zavedati, da smo. kadar bolehamo za prehladom, mnogo bolj kot sicer dovzetni za druge, resnejše okužbe. Oslabljen je namreč naš imunski sistem.

Vroči čaj in kurja juha

Veliko ljudi prisega na stare, preizkušene recepte naših babic. Med najbolj pogostimi domačimi zdravili za zdravljenje prehlada sta vroč čaj in kokošja juha, pri čemer ne smemo pozabiti na zavijanje v topel šal. Da so ti ukrepi učinkoviti, bo zatrdil marsikdo, čeprav znanstvenih dokazov za to ni. Res pa je, da naše telo takrat, ko ga napadejo virusi prehlada, potrebuje veliko tekočine, ki jo dobimo tudi s čajem in juho, topla oblačila in šal okoli vratu oziroma na nosu pa pomagajo vzdrževati nekoliko višjo temperaturo v nosu (virusi se sicer najraje razmnožujejo pri okoli 33 stopinjah Celzija). S temi ukrepi se strinjajo tudi zdravniki, pri čemer opozarjajo, da s segrevanjem telesa ne gre pretiravati. Telo namreč predvsem skozi kožo samo uravnava telesno temperaturo.

Kdaj poiskati pomoč zdravnika?

Odraslim ljudem, ki sicer nimajo kakšnih hujših težav z zdravjem, zaradi prehlada ni treba k zdravniku. Je pa obisk pri zdravniku tudi ob blagem prehladu zelo priporočljiv za starejše od 65 let, nosečnice in doječe matere, dojenčke in majhne otroke. K zdravniku pa je treba tudi, če simptomi prehlada trajajo dlje kot sedem dni, če težko dihamo in požiramo, če imamo hude bolečine v žrelu več kot tri dni, če kašelj ne pojenja po sedmih dneh, če imamo več kot tri dni povišano telesno temperaturo, pa tudi, če se nas lotijo glavobol, bolečine v sinusih ali celo v ušesih.

Scroll to Top