Povečana prostata

Simptomi povečane prostate, vzroki in naravna zdravljenja

Povečana prostata prizadene enega od petih moških v starosti od 50 do 60 let in je še bolj pogosta pri starejših moških. Simptomi so moteči in lahko celo povzročijo težave v osebnem življenju ali na delovnem mestu predvsem zaradi pomanjkanja spanja. Rešitev težave z zdravili ali operacijo lahko v nekaterih primerih poslabša stvari, še posebej, če take rešitve niso potrebne. Spremembe v življenjskem slogu in spremembe v prehrane lahko velikokrat ugodno vplivajo na povečano prostato.

Popolnoma normalno je, da se človekova prostata raste skozi vse svoje odraslo življenje. Nekaterim moškim to ne povzroča nobenih resnih simptomov, toda za druge lahko povečana prostata povzroči težave, ki vplivajo ne samo na zdravje prostate, temveč na kakovost življenja samega.

Kaj je povečana prostata?

 • Prostata, žleza v moškem reprodukcijskem sistemu, se nahaja tik pod mehurjem, med rektumom in dnom penisa. Ker se prostata ovija okoli dela sečnice, kjer se pretaka urin, lahko povečana prostata povzroči težave z uriniranjem.
 • Ko prostata raste, lahko pritiska na mehur in sečevod, zaradi česar se pojavi potreba po uriniranju, čeprav mehur ni poln. Ta občutek postane močnejši, ko začnejo mišice na dnu mehurja krčiti, tudi če je prisotna le majhna količina urina. Ta stalni pritisk sčasoma lahko oslabi mišice mehurja in zato se mehur se ne bo več mogel pravilno izprazniti.
 • Medicinski izraz za povečano prostato je benigna hiperplazija prostate (BHP). Beseda benigna pomeni, da rast ni rakotvorna, beseda hiperplazija pa pomeni povečanje ali nenormalno povečanje celic. Benigna hiperplazija prostate je najpogostejša nerakava oblika celične rasti pri moških in ne vodi do raka na prostati.

Simptomi povečane prostate

Ko je prostata povečana, potiska proti mehurju in sečevodu. To lahko povzroči težave, kot so:

 • pogosto uriniranje, še posebej ponoči
 • težave pri odvajanju urina
 • traja dlje, preden začne urin teči (kljub nujnosti uriniranja)
 • napenjanje pri uriniranju
 • šibkejši pretok urina in traja dlje, da se konča uriniranje
 • kapljanje in puščanje po uriniranju
 • občutek, da se mehur po praznjenju ni prazen
 • Ne obstaja vedno neposredno razmerje med velikostjo prostate in njenimi simptomi. Moški z zelo povečano prostato morda sploh ne bo imel simptomov, medtem ko bo nekdo drugo z zelo malo povečano prostato imel veliko težav.
 • Približno tretjina moških z razširjeno prostato ima težave s sečili, ki lahko motijo njihovo kakovost življenja. Te težave vključujejo simptome, kot so pogosto uriniranje, še posebej ponoči, in ponavljajoči se simptomi, kot so slab pretok urina, nepopolno uriniranje in kapljanje po uriniranju. Pri nekaterih moških se simptomi skozi čas umirijo, medtem ko pri drugih ostanejo ostali enaki ali se sčasoma poslabšajo, kar lahko zahteva kirurško zdravljenje.
 • Občasno lahko moški s povečano prostato nenadoma težko urinirajo ali sploh ne morejo urinirati. To je stanje, imenovano akutna zapora urina in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč, da se odpravi huda neudobnost. Akutna zapora urina je neugoden in potencialno zelo nevaren položaj. Pogosto se pojavlja pri moških z benigno hiperplazijo prostate in ga pogosto sproži dogodek, kot je izpostavljenost hladnemu vremenu, zaužitje zdravila, ki ne dovoljuje krčenja mehurja ali prekomerno uživanje alkohola. Drugi dejavniki, ki lahko povzročijo akutno zaporo urina, so invazivni postopki za zdravljenje BHP, akutni bakterijski prostatitis in virusne okužbe.

Vzroki za povečanje prostate

 • Popolnoma normalno je, da prostata raste med puberteto, dokler ne doseže velikosti orehov. Pri starosti 25 let se začne prostata zelo počasi povečevati. Rast prostate ni enaka za vsakega človeka; nekaterim moškim raste veliko več kot v drugim.
 • Spremembe, ki se pojavljajo pri moških spolnih hormonih kot del procesa staranja, naj bi imele vlogo pri širjenju prostate. Androgeni, kot npr. testosteron, vplivajo na rast prostate. Prostata pretvori testosteron v dihidrotestosteron (DHT), drugi močan androgen, in DHT spodbuja rast celic v prostati.
 • To je glavni vzrok za povečano prostato in se pogosto pojavi med puberteto in mladostno odraslo dobo. Estrogen, prisoten pri moških, ima lahko tudi vlogo pri širjenju prostate. Ko se moški starajo in jim upadajo ravni testosterona, se delež estrogena poveča in lahko sproži rast prostate.

Dejavniki tveganja

 • Starost je glavni dejavnik tveganja za povečano prostato. Povečanje prostate se pogosto razvija kot strogo starostni pojav pri skoraj vseh moških, začenši pri starosti približno 40 let.
 • Podatki iz obdukcijskih študij po vsem svetu kažejo, da je razširjenost BHP približno 10 odstotkov pri moških v 30-ih, 20-odstotna pri moških v 40-ih, doseže 50 do 60 odstotkov pri moških v 60-ih letih in je od 80 do 90 odstotkov pri moških v sedemdesetih in osemdesetih letih.

Pri težavah s prostato pomaga Saw Palmetto (grmičasta palma) – vodilno naravno zdravilo, v uporabi že nekaj sto let!

V ZDA je bilo samo v letu 2011 prodanih za več kot 18 milijonov dolarjev prehranskih dodatkov rastline Saw Palmetto.

 • Koristi grmičaste palme (Saw Palmetto) so znane že dolgo časa. Rastlino Saw Palmetto so uporabljali ameriški Indijanci na jugovzhodu Združenih držav Amerike, v začetku 20. stoletja pa so moški uporabljali jagode grmičaste palme za zdravljenje težav z urinarnim traktom in za povečanje proizvodnje sperme.
 • Danes je pri bolnikih z rakom prostate in benigno hiperplazijo prostate (BHP) saw palmetto dodatek najbolj uporabljen in prodajan prehranski dodatek. Dejansko je bilo v letu 2011 v Združenih državah prodanih za več kot 18 milijonov dolarjev dodatkov saw palmetto, kar ga uvršča na tretje mesto med rastlinskimi dodatki.
 • Saw palmetto ima moč pozdraviti prehlad, kašelj in vneto grlo in deluje kot naravno zdravilo za astmo, kronični bronhitis in migrenske glavobole. Uporablja se tudi za povečanje pretoka urina, spodbujanje sprostitve in izboljšanje spolnega pogona.
 • Najpomembnejši dejavnik pri delovanju saw palmetta je, da upočasni proizvodnjo encima 5-alfa reduktaze, kar predstavlja močan korak pri izboljšanju zdravja prostate. Ta encim pretvori moški hormon testosteron v dihidrotestosteron (DHT) – seksualni steroid in androgeni hormon. Medtem ko je DHT pomemben, ker igra vlogo pri razvoju moških, prispeva tudi k mnogim zdravstvenim težavam pri moških, kot so izguba libida, povečana prostata in izguba las.
 • Z jemanjem dodatka saw palmetto pravzaprav zaviramo proizvodnjo tega hormona in se izognemo problemom s prostato, ki jih vidimo pri moških srednjih in zrelih let.
Scroll to Top