Zmerno pitje piva lahko koristi zdravju

Pivo gasi žejo, osvežuje in vpliva na dobro razpoloženje. V zmernih količinah pa ima pivo tudi ugodne vplive na zdravje in lepoto. Pivo vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B6), magnezij, kalij, železo in cink.

Pivo preprečuje nastanek ledvičnih kamnov

Pivo preprečuje nastanek ledvičnih kamnov, izpira ledvice in je pijača z najmočnejšim diuretičnim učinkom. Vendar diuretični učinek ni edini vzrok, da je med ljubitelji piva 53 odstotkov manj bolnikov z ledvičnimi kamni kot med tistimi, ki alkohola sploh ne poskusijo. Na univerzi v Washingtonu so ugotovili, da en kozarec piva na teden zmanjša tveganje za nastanek ledvičnih kamnov (zdravilni učinek ne narašča s količino popitega piva!). Poskusne osebe piva niso pile redno; uživale so ga ob različnih priložnostih in različne količine, včasih več, včasih manj. Strokovnjaki sicer še niso odkrili, katera snov v pivu varuje ledvice, vedo pa, da deluje že v zelo majhnih količinah. Sprošča in pomirja.

Pivo je bogato z vitamini in minerali

Pivo vsebuje vitamine skupine B (B1, B2, B3, B6), magnezij, kalij, železo in cink. Vsebuje veliko ogljikohidratov, beljakovin in flavonidov in tudi antioksidantov. Zdravilni učinki piva so potrdile mnoge znastvene raziskave in študije.

Hmelj v pivu sprošča in pomirja

Se zvečer ne morete sprostiti in kar naprej premlevate težave, s katerimi ste se spopadali čez dan? Poskusite s kozarcem piva. Prav počasi ga spijte in stres bo izginil. Če bolj uživate ob skodelici čaja, vedite, da pivo zmore več. Hmelj v njem pomirja in sprošča, ne da bi človek pri tem postal utrujen. Kljub temu je kozarec piva čudovito uspavalno sredstvo, še zlasti, če ga pijemo malce toplega. Kozarec piva za daljši seks – dolgo je veljalo, da ti dve stvari ne gresta skupaj. Toda pivo lahko »poskrbi« za dober seks. Alkohol namreč zmanjšuje občutljivost na dražljaje, kar je velika prednost za moške, ki so v tekmi za orgazmom vedno prvi.

Pitje piva pozitivno vpliva na psiho

Pivo ugodno deluje tudi na psiho in tako vpliva na dobro razpoloženje. Sprošča, zmanjšuje napetost in stres, zato je med pozitivnimi učinki piva tudi vpliv na zmanjšanje depresije. Seveda o pogoju, da pivo uživate v razumnih in omejenih količinah.

Pivo in rak

S poskusi na živalih so dokazali, da pivo zavira nastajanje tako imenovanih heterocikličnih aminov, snovi, ki nastajajo med kuhanjem in povzročajo raka. Katera snov v pivu ima tak učinek, še niso ugotovili, »sumijo« pa hmelj. Ameriški znanstveniki so vzeli pod drobnogled devet sestavin hmelja (flavonoidov) in ugotovili, da nekatere zavirajo oziroma upočasnjujejo nastanek raka na prsih in jajčnikih.

Dva flavonoida sta pri miših povzročila štirikrat večje izločanje čistilnih encimov v ledvičnih celicah. Mnogo stvari, povezanih s pivom, je še nepojasnjenih. Količina, na primer. Pivo je namreč alkoholna pijača, velike količine alkohola pa so telesu škodljive in povzročajo tudi nastanek rakavih celic. Dokazana zdravilna meja pri moških je približno 40 gramov alkohola na dan, pri ženskah pa 20.

Scroll to Top