Encim papain

Papain je prebavni encim, ki ga najdemo v sadežu papaja. Papain se pogosto uporablja kot pomoč pri prebavi beljakovin. Sadež papaje je bogat vir dragocenih proteolitskih encimov, kot so papain, chymopapain, karicin in glicil endopeptidaza, ki lahko v prebavnem procesu zelo pomagajo. To velja zlasti za obroke, ki vsebujejo meso ali druge koncentrirane oblike beljakovin. Ampak encimi papaje imajo še veliko drugih koristi za zdravje, še posebej, če jih jemljemo na prazen želodec.

Prednosti papaina so, da deluje v širokem razponu pH vrednosti za razliko od prebavnih encimov, ki jih proizvaja naše telo. Le ti encimi zahtevajo določeno raven kislosti ali bazičnosti, da začnejo delovati.

Kako deluje papain?

 • Papain je encim, ki je sposoben razgraditi večje beljakovine v manjše (peptide) ali celo v najmanjše delčke (aminokisline), s cepitvjo vezi v notranjosti beljakovin. Deluje v širokem spektru pH.papain
 • To mu daje izrazito sposobnost, da pospeši prebavni proces in poveča absorpcijo hranil iz beljakovinskih živil. Njegova sposobnost za hidrolizo (razgradnjo) beljakovin pomeni tudi, da lahko igra ključno vlogo pri številnih fizioloških procesih v telesu.
 • Izraz proteolitični encim dejansko pomeni prebavo beljakovin in kot encim papain pomaga pri razgradnji mesa in drugih beljakovin. Primerljiv je z encimom pepsin, ki ga proizvedemo v trebušni slinavki.
 • Pravzaprav je papain v postopkih za znanstveno izolacijo celic pogostokrat večkrat uporabljen kot pepsin, ker se šteje za bolj učinkovit encim. Uporablja se tudi komercialno kot razkužilo za meso.
  Papain deluje tako, da cepi peptidne vezi kompleksnih beljakovin, jih razgradi na posamezne aminokisline, pripravljene za uporabo pri rasti in popravilu telesa.
 • Uživanje encimov papaje z obrokom, ki vsebuje meso, lahko znatno pospeši prebavo. Prav tako lahko pomaga pri razgradnji drugih “težavnih” beljakovin, kot so gluten v pšenici in kazein v mleku, ki so pogosto vpleteni v prebavne težave.

Prebava beljakovin in papain

 • Mnogi od nas pojemo veliko količino mesa vsak teden, ki lahko močno obremeni naš prebavni sistem in trebušno slinavko, ki proizvaja prebavne encime. Da bi celotno zadevo še poslabšali, obroke jemo hitro, porcije so prevelike, nizka stopnja proizvodnje prebavnih encimov in želodčne kisline ter slabo delujoči prebavni sistemi na splošno prispevajo k temu, da zaužito meso mesu pogosto konča le delno prebavljiv v trenutku, ko doseže spodnji del črevesja.
 • Tukaj začne delno prebavljeno meso gniti in razpadati, kar predstavlja odlično hrano za slabe bakterije v črevesju (kandida). Eden od tipičnih simptomov je napihnjenost in plini, ki jih te bakterije spuščajo kot stranski produkt. Ampak smrdljivi plin je najmanjši možni zdravstveni problem, ki ga povzročajo neprebavljene beljakovine v debelem črevesu.
 • Točka za odpravljanje napenjanja in drugih resnejših zdravstvenih težav, povezanih z slabo prebavo, kot so zaprtost, sindrom prepustnega črevesa ni na koncu prebavnega procesa v debelem črevesu, ampak na začetku.
 • Le pravilno prebavljena hrana ne bo povzročila kasnejših težav. Obstajajo določena živila, ki se jim je zares treba izogibati. Pravilno žvečenje je pomembno tudi za razgradnjo hrane in lahko znatno pomaga pri prebavljanju ogljikovih hidratov.

Zakaj je zelena papaja boljša izbira?

 • Zelena papaja vsebuje bistveno več encima papain kot sadež papaje, ki so popolnoma dozori.
 • Svetlo oranžna papaja, poleg sladkega okusa, verjetno vsebuje tudi več antioksidantov in vitaminov ter ima veliko drugih koristi za zdravje.
 • Kapsule zelene papaje lahko vzamete z obrokom, ki ima visoko vsebnost beljakovin in predstavlja enostaven način za izboljšanje prebave in preprečevanje kasnejših črevesnih težav.

Encimi papaje na prazen želodec

 • Medtem, ko najpogosteje encime papaje jemo skupaj s hrano, obstaja tudi drug način jemanja teh encimov.
 • Vedno bolj priljubljen način je, da encime papaje vzamete na prazen želodec.
 • V teh okoliščinah želodec proizvede zelo malo želodčne kisline, tako da encimi papaje preidejo naprej v tanko črevo v večjih količinah. Od tu se absorbirajo v krvni obtok, kjer imajo protivnetni učinek po celotnem telesu.
 • Za proteolitične encime (npr. bromelain) je znano, da zmanjšujejo vnetne procese v telesu tako, da lovijo poškodovane in oksidirane proteine ter jih razgrajujejo.
 • Ti poškodovani proteini so vpleteni v različne za telo izčrpavajoče avtoimunske motnje, kot so hude alergije, sindrom kronične utrujenosti in oslabelim imunskim sistemom.
 • Papain in drugi proteolitični encimi prav tako razgrajujejo protein fibrin, ki je vključen v nastajanje krvnih strdkov ter med drugim zagotavlja zaščitno prevleko za rakaste celice. Prav zato veliko zdravnikov uporablja papain pri preprečevanju in zdravljenju raka.
Scroll to Top