Nočni obrok hrane

Francoski zdravniki so v vrsti poskusov ugotovili, da ponoči zaužita hrana povzroča večjo koncentracijo krvnih maščob kot obroki hrane, zaužiti čez dan.

Študije, ki so zajele delavce v izmenah, so že opozorile na to, da koncentracija maščob v krvi varira in je odvisna od dnevnega časa.

Za preizkus teh rezultatov so se znanstveniki lotili testa z mladimi in zdravimi moškimi, ki so imeli redne prehranjevalne in spalne navade. Ti moški so v okviru raziskave jedli ali opoldne ali pa ponoči ob enih, in sicer mešano hrano, kije bila odmerjena tako, da je preskrbela približno 40 odstotkov dnevne potrebe po energiji. Krvne vzorce so poskusnim osebam odvzeli neposredno pred uživanjem hrane in potem v enournih intervalih vsega skupaj osem ur.

Nočni obrok ončutno zviša vrednosti trigliceridov v krvi

Rezultat je znanstvenike presenetil: ponoči zaužiti obroki hrane so povzročili občutno zvišanje vrednosti krvnih maščob (trigliceridov), koncentracija holesterola pa je ostajala višja podnevi. Zakaj je temu tako, bodo morali še pojasniti. Občuten porast trigliceridov po ponoči zaužitem obroku hrane znanstveniki pripisujejo temu, da organizem ponoči proizvaja več te maščobe in hkrati okleva z njeno razgradnjo.

Rezultat raziskav francoskih raziskovalcev, ki je bil objavljen v ugledni ameriški zdravstveni reviji: »Če izhajamo iz tega, da zvišanje krvnih maščob zvišuje tveganje arterioskleroze, potem nočni obroki hrane k temu prispevajo bolj kot tisti, ki so zaužiti podnevi. Razlike so pri ljudeh, ki so nagnjeni k povečanemu tvorjenju krvnih maščob (hiperlipidemi-ji), še bolj opazne.«

Zato znanstveniki ljudem s previsokimi vrednostmi krvnih maščob svetujejo naslednje: pozno zvečer ali ponoči ne uživajte večjih obrokov hrane. Zdravnikom pa priporočajo, naj svoje bolnike povprašajo, kdaj uživajo določene obroke hrane, da bi lahko, če bi bilo potrebno, bolj točno določili potrebno količino zdravil.

 

Scroll to Top