Med – cenjeno hranilo in zdravilo

Med je že od nekdaj velja za cenjeno hranilo in zdravilo. Med deluje izrazito antibiotično in je učinkovit zlasti pri zdravljenju infekcij in prehladnih obolenj v ustih, žrelu in dihalnih poteh. V njem je del neokrnjene narave, saj ga proizvedejo čebele iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane (izločkov žuželk, ki so na živih delih rastlin).

Sestava medu

Med vsebuje približno 80 odstotkov sladkorja. Največji del predstavljajo sadni in grozdni sladkorji, ki nas hitro napolnijo z energijo. Poleg tega med med vsebuje tudi veliko dragocenih vitalnih snovi, med drugim tudi encime in mineralne snovi, kot so kalij, natrij, magnezij, železo, mangan, baker in cink. Poleg tega pa še vitamine, aminokisline in t.i. inhibine. To so snovi, ki preprečujejo rast številnih bakterij in jih pomagajo uničevati.

Zdravilna moč medu

Med sodi med tista zdrava živila, ki se preredko znajdejo na našem jedilniku. Namesto s skodelico prave kave, bi morali jutro začeti s skodelico toplega mleka z žlico medu ali pa s kosom kruha z maslom in medom. Med je lahko in hitro prebavljiv, vsebuje pa tudi železo in druge rudninske snovi, zato je dober za krepitev telesa po prestani bolezni. Z uživanjem medu prispevamo k boljši prebavi in večjemu izkoriščanju snovi iz druge hrane, hkrati pa med ugodno vpliva na splošno počutje, zdravje in celo pomirja.

Kako izbrati dober med?

Ko izbiramo med, se odločimo za naravni pridelek čebelarja, ki čebel ne krmi s sladkorjem in medu toplotno ne obdeluje, da ga ne bi kristaliziral. Kakovosten med z visoko vsebnostjo zdravilnih učinkovin, tudi mineralov in vitaminov, dajo čebele, ki se pasejo, a seveda ne v industrijsko onesnaženem in osiromašenem okolju. Ne sme se ga segrevati prek 39 stopinj Celzija, saj izgubi svojo biološko vrednost. Zato nikoli ne kupujmo povsem jasnega, saj je bil gotovo toplotno obdelan.

Najboljši med, hladno pretočen, je vedno vsaj nekoliko moten, in to ne glede na vrsto. Kot zdravilo proti prehladnim boleznim sta najbolj znana lipov (hitro kristalizira, kar pomeni, da ni bil toplotno obdelan) in žajbljev, ki ga ljudje radi pijejo v kamilicah in tako zdravijo infekcije v ustih in žrelnici. Rudninsko najbolj bogat, nekoliko temnejši in manj sladek je gozdni med, ki poleg tega ne kristalizira prav hitro.

Med v domači lekarni

Kozarec z medom je nepogrešljiv tudi v vsaki domači lekarni. Čaj z medom je staro zdravilo babic, s katerim so zdravile prehlad. Najboljši proti prehladu je lipov med, ker pospešuje znojenje, še posebej učinkovit je v kombinaciji z lipovim čajem. Za lažje izkašljevanje pa priporočajo temne gozdne mede (npr. smrekov med).

Med ugodno vpliva na zdravje

Vendar pa ima med še druge zdravju koristne lastnosti, zato ga uporabljajo predvsem pri apiterapiji (zdravljenje s čebeljimi pridelki). Tako si z medom lahko pomagamo pri slabokrvnosti. Za odpravo slabokrvnosti moramo poleg zdravil uživati živila z veliko železa. Med temi živili pa naj bi bil tudi med, predvsem kostanjev, ki vsebuje veliko rudninskih snovi. Najbolj priporočljivo pa naj bi bilo zdravljenje s kombinacijo medu, cvetnega prahu in matičnega mlečka. Vse te snovi pa hkrati tudi krepijo telesno moč. S čebeljimi proizvodi si lahko pomagamo tudi pri želodčnih težavah, obolenjih črevesja in jeter, seveda se je prej treba posvetovati z zdravnikom. Dodajanje medu hrani pa naj bi delovalo preventivno tudi pri revmatičnih obolenjih.

Scroll to Top