Lubenica

Rezina lubenice ima samo 15 kalorij! Lubenica je odlična rešitev za osvežitev in odžejanje sredi poletne vročine. Zaradi majhne vsebnosti kalorij je idealna hrana za vašo postavo in zdravje. Vsebuje kar 92 % vode in je pravo skladišče vitaminov in mineralov.

Malo kalorij

Rezina lubenice ima samo 15 kalorij. Je tudi nadvse osvežujoča in lahko prebavljiva. Je idealno živilo za razne diete, saj daje občutek sitosti. En dekagram sadeža vsebuje le 3,7 grama sladkorja. Veliko manj kot druge vrste sadja, ki zorijo v tem letnem času. Za primerjavo naj povemo, da vsebuje dekagram breskve od 6,1 do 11,8 grama sladkorja.

Lubenica proti celulitu

Pa to še zdaleč ni edina dobra lastnost tega okusnega sadeža. Če imate probleme s celulitom, si prav tako lahko pomagate z lubenico, saj ta v telesu poskrbi za nekakšno drenažo: preprečuje zastajanje vode v tkivu, zaradi katerega sicer nastaja tako neželena pomarančna koža. S svojim delovanjem blaži predmenstrualno napetost, poskrbi za redno odvajanje blata in iz telesa izloča odvečne snovi in strupe.

Lubenica vsebuje veliko vitaminov in mineralov

Sladka in sočna lubenica je odličen vir najpomebnejših naravnih antioksidantov. Vsebuje veliko vitamina C in A, ki je v lubenici prisoten v obliki beta karotena. Rdeča barva lubenice izhaja iz raslinskih pigmentov, od katerih najbolj izstopa likopen..

Lubenica zmanjšuje občutek lakote

Zaradi svoje sestave, ki je nekakšna mešanica vode in aromatičnih snovi, je lubenica odlična zaveznica v boju zoper odvečne kilograme ter pomaga pri hujšanju. Lubenica vas v hipu nasiti, čeprav pri tem zaužijete zelo malo kalorij. Poskusite torej pojesti rezino lubenice pred glavnim obrokom. Gotovo boste potem pojedli precej manj, saj vas bo nasitila že lubenica.

Lubenica kot Viagra?

Znastveniki so odkrili, da lubenica vsebuje aminokislino citrulin, ki na žile vpliva enako kot tabletka Viagre. Citrulin vpliva na sproščenost in širjenje krvnih žil na podoben način, kot zdravila za zdravljenje motenj erekcije.

 

Scroll to Top