Kronična utrujenost

Kronična utrujenost je poseben problem, za katerega je značilna nerazložljiva izčrpujoča utrujenost, ki traja nad 6 mesecev in ni posledica nobene skrite telesne bolezni. Bolniki s sindromom kronične utrujenosti imajo pogosto kombinacijo simptomov, tudi vneto grlo, otekle bezgavke, malo povišano temperaturo, bolečine v mišicah.

Kaj vpliva na kronično utrujenost?

Med dejavnike, ki lahko močno vplivajo na pojav kronične utrujenost, bi lahko šteli stres. Vemo, da lahko stres globoko vpliva na imunski sistem, na naravno telesno obrambo pred boleznimi. Veliko bolnikom s sindromom kronične utrujenosti ima probleme tudi z nizkim krvnim tlakom. Nizek krvni sladkor (hipoglikemija) je še eden od razlogov, ki so lahko vzrok nenehni utrujenosti in izčrpanosti. Prehrana z manj prečiščenega sladkorja in več beljakovinami lahko precej izboljša vaše počutje. Na splošno naj bo pravilna prehrana sestavljena iz žit, perutnine, rib, jajc, stročnic, oreščkov, izdelkov iz soje ter sadja in zelenjave.

Kako prepoznamo sindrom kronične utrujenosti?

Kje so lahko vzroki za kronično utrujenost? Možnosti je veliko, vendar žal ne obstaja nobena diagnostična preiskava za to bolezen. Prepoznamo jo na podlagi specifičnih znakov:

  • če ste nenehno utrujeni in vam tudi počitek ne pomaga
  • bolečine v mišicah in sklepih
  • po spancu se ne počutite sveži in spočiti
  • nizek krvni tlak
  • motnje v delovanju jeter
  • pomanjkanje L-karnitina
  • nizek krvni sladkor (hipoglikemija)
  • kronična zakisnost organizma
Dodatek L-karnitin

Iz podatkov najnovejših raziskav je razvidno, da imajo ljudje s simptomi kronične utrujenosti nižjo vrednost L-karnitina v krvi kot zdravi ljudje. L-karnitin nastaja iz aminokislin L-lizna in metionina ter je zelo pomemben pri nastajanju energije v človeškem telesu. L-karnitin omogoča transport daljših maščobnih kislin iz krvi v celične mitohondrije. Najpogostejši vzrok pomanjkanja L-karnitina je manj energije v telesu, odvečne dolge kisline pa se kopičijo v citoplazmi zunaj mitohondrijev in povzročajo tosičnost.

Zakisanost telesa (acidoza) je zelo pogost vzrok za kronično utrujenost

Vzrok za zakisanost telesa (acidoza) je prekomerno uživanje beljakovin živalskega izvora (meso, jajca, mleko). Višek beljakovin telo pretvori v sečno kislino, ki obremenjuje ledvice. Ko telo ne zmore več izločiti škodljivih kislin iz telesa, jih nalaga v telesu kot holesterol, maščobe, sluz, .. Kisle snovi obremenjujejo jetra, ledvica, debelo in tanko črevo, limfni sistem. Zakisanost in preobremenjenost telesa z odpadki zmanjšuje zmožnost regeneracije celic. Pojavi se kronično pomanjkanje energije, v telesu nenehno nastaja sluz, značilno pa je slabo, brezvoljno počutje brez energije.

Scroll to Top