Kandida simptomi

Candida albicans je najpogostejša vrsta okužbe s kvasovkami, ki jo najdemo v ustih, črevesju in vagini in lahko vpliva na kožo in druge sluznice. Če imunski sistem deluje optimalno, je ta vrsta okužbe s kvasovkami redko resna. Vendar, če imunski sistem ne deluje pravilno, okužba s kandido lahko migrira na druga področja telesa, vključno s krvjo in membranami okoli srca ali možganov.

Kandida je gliva, ki pomaga pri absorpciji hranil in prebavi, ko je v telesu v pravilni količini. Kadar se prekomerno razraste, se lahko pojavijo značilni simptomi kandide. V prebavnem traktu prebije stene črevesne podloge (naredi luknjice) in prodre v krvni obtok.

Razrast kandide

Kadar je naravno pH ravnovesje telesa porušeno, lahko kandida uide iz nadzora, kar ustvarja sistemski problem po celem telesu. Za zdravje te trdovratne okužbe so bistvene dobre zdrave bakterije (probiotiki) in dobro delujoči imunski sistem.

Prekomeren razrast kandide je izraz, ki ga uporabljamo, ko se v telesu kandida širi brez nadzora in omejitev. To je kronično zdravstveno stanje. Posamezniki, ki še nikoli niso doživeli resne okužbe s kvasovkami, lahko pri razrastu kandide kar naenkrat opazijo celo vrsto novih simptomov, alergije ali intoleranco na različna živila. Ta živila vključujejo mlečne izdelke (laktozna intoleranca), jajca, koruzo in gluten.

Značilni simptomi kandide

1. Kronična utrujenost

 • Če ste utrujeni ali izčrpani, ne glede na število ur, ki jih prespite, vas lahko muči sindrom kronične utrujenosti. Za to bolezen je značilna utrujenost, ki traja najmanj šest mesecev in jo pogosto spremljajo drugi simptomi, vključno z glavoboli, bolečinami v sklepih, težavami s spominom in koncentracijo ter vneto grlo.
 • Eden od pogostih simptomov kandide je kronična utrujenost. Medtem ko okužba s kandido ni edini vzrok sindroma kronične utrujenosti, mnogi zdravniki verjamejo, da močno povečuje tveganje za nastanek kronične utrujenosti.

2. Motnje v razpoloženju

 • Eden od razlogov, zaradi katerih je težko diagnosticirati kandido, je, da je veliko simptomov kandide, ki so pogosti za druge bolezni, vključno z motnjami razpoloženja.
 • Posamezniki s prekomernim razrastom kandide lahko doživijo dramatična nihanja razpoloženja, anksioznost, razdražljivost, depresijo in celo panične napade.

3. Ponavljajoče se infekcije vaginalnega in sečilnega trakta

 • Kadar posameznik doživi ponavljajoče se okužbe v sečnem traktu ali vagini, je pogosto kandida osnovni vzrok težav. Pomembno je, da se zavedamo, da se lahko kandida prenaša tudi s spolnimi odnosi.

4. Ustna kandida

 • Glivice v ustih so pravzaprav okužba kvasovk, ki jo povzroči isti sev candide, ki vpliva na druge sluznice, vključno z vagino. Če ustne okužbe ne zdravimo, se lahko razširi na celo telo, vključno s prebavnim trakom, pljuči, jetri in srčnimi zaklopkami.
 • Ustna kandida je prenosljiva. Novorojenčki se lahko okužijo z njo med rojstvom od matere; otroci jo lahko dobijo pri delitvi igrač z drugimi otroki; odrasli jo prenašajo preko sline.

5. Sinusne okužbe

 • Kot drugi simptomi kandide so tudi sinusne okužbe danes nekaj običajnega, zato je težko določiti, kaj je osnovni vzrok sinusnih okužb. Kandida vpliva na sinuse in lahko povzroči vztrajno kašljanje, zamašitev sinusov, sezonske alergije in splošne, gripi podobne simptome.
 • Če imate vztrajne težave z sinusi, obstaja možnost, da je temu vzrok okužba s kandido.

6. Črevesne težave

 • Neprestane črevesne težave je eden od bolj neprijetnih simptomov kandide. Vztrajna napihnjenost, bruhanje, napenjanje, zaprtje ali driska in krči v želodcu so lahko posledica pomanjkanja koristnih bakterij v vašem prebavnem traktu.
 • Ko kvasovke (slabe bakterije) prevladajo v črevesju, so zdrave bakterije podhranjene in se ne morejo izogibati okužbi. Ko so bakterije v črevesju v neravnovesju, to stanje imenujemo disbioza.
 • Mnogi posamezniki doživljajo dramatično izboljšanje kroničnih črevesnih težav, ko učinkovito ozdravijo okužbo s kandido.

7. Možganska megla

 • Skupaj s spremembami razpoloženja in kronično utrujenostjo, je možganska megla pogosto spregledana kot eden od simptomov kandide. Vendar pa lahko razrast kandide povzroči pomanjkanje osredotočenosti, slabo fizično koordinacijo, težave pri osredotočanju na naloge in slab spomin.

5. Glivične okužbe kože in nohtov

 • Atletska noga in glivice v nohtih so pogosti znaki pri okužbah s kandido. Ponavljajoče okužbe so lahko znak, da imate sistemsko okužbo s kandido.
Scroll to Top