Hipoglikemija

Hipoglikemija je nenormalno nizka koncentracija glukoze v krvi. Najpogostejši vzrok hipoglikemije je nepravilno delovanje nekaterih sistemov v telesu, ki ne zmorejo nadomeščati porabljenega sladkorja. Če je raven sladkorja stalno nizka, nam manjka energije za vsakdanje dejavnosti, nenehno smo utrujeni, živčni, naše razpoloženje niha.

Kaj se dogaja po zaužiti jedi?

Kmalu zatem, ko zaužijete obrok, se začne raven krvnega sladkorja zviševati. Trebušna slinavka začne izločati hormon inzulin. Inzulin omogoči glukozi, da zapusti krvni obtok in vstopi v tkiva in jih s tem oskrbi z energijo. Težave nastanejo zaradi uživanja hrane, ki povzroča hitro spremembo koncentracije v krvi (enostavni ogljikovi hidrati).

Kronična hipoglikemija

Kronično hipoglikemijo je težko odkriti z navadnimi krvnimi testi, saj le ti ponavadi ne odkrijejo nizkega krvnega sladkorja. Dosti bolj zanesljiv je šesturni test toreance za glukozo. Nekaj tipičnih znakov: nenehna lakota, zaspanost, motnje hranjenja, mišična slabost, nenehna utrujenost, mrzle roke in noge, potrtost in duševna utrujenost, ..

Zdravljenje hipoglikemije

Poskusite v vašo prehrano vpeljati več beljakovin, predvesm kvalitetnih rastlinskih, ki imajo manj maščob. Če uživate veliko hrane s sladkorji, obstaja verjetnost, da vam primanjkuje hranil, kot sta magnezij in kalcij, vitamin B, krom, cink in ključnih aminokislin. Vsak dan pojejte pet do šet majhnih obrokov, ki bodo uravnotežili sproščanje glukoze v kri.

Scroll to Top