Čokolada

Čokolada je bolj zdrava, kot ostale sladkarije. V čokoladi je več kot 400 različnih sestavin. Raziskave so pokazale, da so nekatere sestavine po kemični sestavi zelo podobne adrenalinu in amfetaminu, zato ne preseneča, da čokolada vpliva na naše razpoloženje. Košček čokolade nas pomiri, poveča koncentracijo in odžene utrujenost.

Čokolada izboljšuje razpoloženje

Sladkor v čokoladi ni tako škodljiv, kot v drugih slaščicah. Kot so pokazale številne raziskave, ne zvišujejo stopnje slabega holesterola, pač pa zvišujejo stopnjo dobrega holesterola v krvi. V čokoladi je tudi kofein, približno deset miligramov v 20-dekagramski čokoladi (v eni skodelici kave je približno 80 mg kofeina). Bojazen, da nas zaradi ene čokolade čaka nemirna noč brez spanca, je torej odveč. Res pa je, da čokolada vsebuje še eno sestavino, tako imenovani teobromin, ki lahko poveča učinek kofeina.

Ženske in čokolada

Zakaj ženske najbolj pogosto segajo po čokoladi pred začetkom menstruacije? Raziskave so pokazale, da spremembe v delovanju hormonov pri ženskah povzročijo tudi spremembe v delovanju tistega dela možganov, ki sporoča, kdaj smo lačni, kaj bi radi jedli… Tako si ženske zaželijo nekaj sladkega, nekaj, kar vsebuje tudi maščobe – in sežejo po čokoladi. Ogljikovi hidrati v tej sladki maščobni bombi povečajo količino serotonina, kemične sestavine v možganih, ki vpliva na naše razpoloženje.

Temna čokolada vsebuje veliko zdravju koristnih antioksidantov

Poleg tega čokolada vsebuje tudi veliko magnezija, ki lajša simptome predmenstrualnega sindroma. Čokolada morda res ni najbolj zdrava hrana, je pa kljub temu veliko bolj zdrava kot mnoge druge sladkarije. V čokoladi, zlasti v temni, je kar precej antioksidantov, ti pa, kot vemo, telo ščitijo pred škodljivim delovanjem prostih radikalov. V eni tablici čokolade je približno toliko fenolov kot v kozarcu rdečega vina. Flavonoidi v čokoladi delujejo protivnetno, procianidi širijo krvne žile in preprečujejo poškodbe na stenah žil…

Škodljivi učinki čokolade na zdravje

Uživanje čokolade pa ima lahko tudi »stranske učinke« na zdravje. Čokolada spodbuja izločanje želodčne kisline, lahko povzroč prebavne motnje, alergične reakcije, mozolje, karies … Izogibati bi se ji morali zlasti tisti, ki trpijo zaradi migren. Čokolada namreč vsebuje tiramin, snov, ki lahko sproži migrenski glavobol. Strokovnjaki so prepričani, da je gibanje še vedno najboljše »zdravilo« za slabo razpoloženje in da čokolada ne bi smela biti stalnica na našem »jedilniku«.

 

Scroll to Top