Encim bromelain

Bromelain je proteolitični encim (encim, ki prebavlja beljakovine). Najdemo ga v svežem ananasu. Ko je bromelain v želodcu, pomaga razgraditi in prebaviti beljakovine. Dodatki bromelaina lahko pomagajo zmanjšati vnetje nosne sluznice, kar pomeni, da deluje tudi kot dekognestiv. Če ga vzamemo med obroki, lahko bromelain pomaga imunskemu sistemu in ščiti telo pred rakom.

Bromelain je najbolj poznan kot pomočnik pri prebavi in po svojih protivnetnih lastnostih po poškodbah in operacijah. Prav tako pomaga prebavljati beljakovine, preprečuje nastanek krvnih strdkov in ima protivnetne lastnosti.

Jemanje dodatkov bromelaina vam lahko pomaga pri:

1. Prebavnih težavah

  • Bromelain pospešuje prebavne procese z razgradnjo beljakovin. To omogoča, da hrana hitreje zapusti želodec. Tako je še posebej v pomoč pri gastroparezi (motnja v praznjenju želodca), kjer hrana obleži v želodcu.
  • Bromelain lajša prebavne težave, pomaga pri celjenju želodčnih razjed (želodčni ulkus) in se uporablja kot prebavni encim pri oslabljeni trebušni slinavki.
  • Bromelainova sposobnost, da pospeši prebavo beljakovin, pomaga tudi bolnikom s Crohnovo boleznijo.

2. Hitrejše okrevanje po operacijah in poškodbah

  • Številne operacije prinesejo za seboj postoperativne bolečine in otekline. Na žalost so antibiotiki in zdravila proti bolečinam precej neučinkovita, poleg tega, da prinašajo cel kup stranskih učinkov.
  • Bromelain je učinkovito sredstvo proti oteklinam po operaciji. Raziskave kažejo, da lahko encim bromelain zmanjša otekanje, ustavi nastanek modric, pospeši čas celjenja in zmanjša nelagodje po kirurških posegih.
  • Študija, ki je zajela 150 žensk in so prejemale epiziotemijo (kirurški rezi na robu vulve) med porodom je pokazala, da so veliki odmerki bromelaina prispevali k zmanjšanju oteklin in nelagodja (v primerjavi z ženskami v študiji, ki niso prejemale bromelaina).

3. Predmenstrualni sindrom (PMS)

Bromelain vzdržuje ravnotežje telesne proizvodnje prostogladinov. Ker bromelain deluje sproščujoče na mišice, zmanjšuje krče, ki nastajajo v obdobju pred menstruacijo.

Kako deluje bromelain?

Ker je proteolitični encim, ima bromelain sposobnost borbe proti vnetnim procesom, kar vpliva na številna tkiva in organe v telesu. Telesu pomaga očistiti škodljive strupe. Prav tako preprečuje strjevanje krvi in izboljša prebavo zaužite hrane. Bromelain je učinkovit tudi v boju proti virusnim in bakterijskim okužbam v telesu. Protivnetni učinek bromelaina izhaja iz njegove sposobnosti, da prepreči nastanek kinina (spojine, ki povzročajo otekanje in vnetja).

Scroll to Top