Bel jezik

Jezik lahko veliko pomaga pri diagnosticiranju najrazličnejših bolezni. Barva, obloga in stanje jezika razkrivajo dragocena opozorila za naše zdravje – od pomanjkanja vitaminov do obolenja jeter.

bel jezik

Kakšen je zdrav jezik?

Zdrav jezik je žameten, rožnato obarvan in brez oblog. Robovi jezika so gladki in gibki. Prav tako je povsem normalna rahla obarvanost po jedi, po uživanju rdečega vina ali na primer kave.

Jezik sporoča, kaj se dogaja v vašem telesu

Izbokline, razpoke, barva, nenavadne obloge in mehurčki na jeziku so lahko jasno sporočilo, kaj se dogaja v vašem telesu.

Diagnoza jezika ima trdno mesto v kitajski tradicionalni medicini že več kot 3.500 let.

Nepravilnosti v jeziku kažejo na motnje v pretoku energije. Po prepričanju kitajske medicine je človeško telo kot velik polnilnik, po katerem teče 12 meridianov. To so očem nevidni energetski kanali, ki se združijo v konici jezika.

Obloge na jeziku

Dalj časa trajajoče obloge na jeziku nakazujejo na težave z želodcem ali črevesjem. Obloge so rezultat neustrezne prebave, toksičnih ostankov ter znak neravnovesja v telesu. Poskusite razbremeniti prebavo tako, da se odpoveste težki in mastni hrani. Uživajte manjše in lažje obroke, večkrat si privoščite sadje in zelenjavo. Obložen jezik je tudi znak prevelike količine sluzi v telesu.

Kaj nam pove naš jezik?

Razpoka na sredini jezika

Kadar opazite razpoko na sredini jezika, se naučite kombinirati živila. Ob vsakem obroku vzemite prebavne encime, dodatek, ki pomaga razgrajevati hrano med prebavo. Uživajte juhe, kompote, jedi na žlico, torej lahko prebavljivo hrano. In nikar ne pretiravajte z gaziranimi pijačami.

Odtisi zob na straneh
Če opažate odtise zob ob straneh, to lahko pomeni pomanjkanje hranilnih snovi in počasno delovanje vranice. Uživajte hrano z veliko klorofila, kot so alge, artičoke, listnata zelenjava in ohrovt.

Boleč jezik
Boleč jezik je zagotovo znak pomanjkanja železa, vitamina B6 ali niancina. Rešitev je lahko tudi v tem, da jemljete dodatke mineraliov in pijete čaj iz kopriv. Vsekakor preverite stanje železa v krvi.

Pekoč jezik
Pekoč jezik je znak, da želodcu primanjkuje želodčne kisline. Poskusite z eno čajno žličko švedske grenčice na dan ali poskusite s kapsulami želodčne kisline. Pijte tudi regratov čaj.

Scroll to Top