Trenutno se nahajate: Domov > Zdrava prehrana Maščobe v prehraniMaščobe so za človeško telo nujneMaščobe v prehrani so za človeka nujne, saj vsebujejo življenjsko pomembne maščobne kisline, poleg tega pa povečujejo energijsko gostoto hrane, pospešujejo absorpcijo v maščobah topnih vitaminov A, D, E in K. Pri izbiri vrste in določanju količine zaužitih maščob je pač treba biti zmeren, kar pa tako ali tako velja za večino stvari v življenju.
|
Maščoba je nepogrešljivi del prehrane, ker daje dvakrat toliko energije kot beljakovine ali ogljikovi hidrati. To pa pomeni, da lahko telo pokrije potrebe po kalorijah z manjšo količino hrane. Maščoba je nosilec snovi za okus in vonj. Tisti, ki se ji odpovedo, se odpovedo tudi uživanju ob hrani. Maščoba nam daje dlje občutek sitosti, kot sladkor. Če v hrani ni maščob, tudi ni občutka zadovoljstva, telo zahteva več »praznih kalorij« iz sladkarij. |
Omega-3 maščobne kisline. Tudi te večkrat nenasičene maščobne kisline preprečujejo nastajanje krvnih strdkov in tako varujejo srce. Najdemo jih predvsem v ribah, lahko pa so tudi rastlinskega izvora (solata, zelje, portulak, čebula).
Konjugirane linolne kisline. Mleko, sir in maslo so polni te posebne oblike večkrat nenasičenih maščobnih kislin. S poskusi na živalih so znanstveniki dokazali, da ščitijo pred nastankom raka in pred srčnim infarktom.
Nasičene maščobne kisline najdemo predvsem v maščobah živalskega izvora (maslo, govedina, jajca, siri), lahko pa so tudi rastlinskega izvora (kakav, kokosovo maslo, čokolada). Njihov učinek je nevtralen, v krvi dvigujejo tako dober kot slab holesterol, nasičena stearinska kislina iz rdečega mesa znižuje količino slabega holesterola v krvi. Holesterol iz hrane (jajčni rumenjak, jetra, školjke, kaviar, sipe) zelo malo vpliva na nivo holesterola v krvi. Poskusi na 38.000 moških in na 80.000 ženskah, ki so jih pred kratkim izvedli na harvardski univerzi, so pokazali, da ni bilo bistvene razlike med tistimi, ki so pojedli eno jajce na dan, in tistimi, ki so pojedli eno jajce na teden. Ta trditev pa ne velja za sladkorne bolnike.
Omega-6 maščobne kisline. Najpomembnejša maščobna kislina v tej skupini je linolna kislina, ki je predvsem v sončničnem, sojinem in koruznem olju ter rastlinski margarini. Linolna kislina spada med esencialne maščobne kisline, v velikih količinah pa je njen učinek dvomljiv. Na vsak način je bolje, če omejite porabo omega-6 maščobne kisline in namesto nje uporabljate več omega-3 maščobnih kislin.
Trde maščobe nastanejo z industrijskim utrjevanjem nenasičenih maščob z vodikom, ki naredi tekoče maščobe bolj čvrste. Spremenjene maščobe so škodljive za srce in lahko v skrajnem primeru povečajo tveganje za nastanek raka. Nahajajo se v pečenem krompirčku, v čipsu, v sladicah (keksih), v listnatem testu, v nekaterih vrstah margarine in maščobah za cvrtje. Teh maščob se izogibajte.
Preberite še članke:
© E-vitamin